Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MLADI HRVAT U ŠVEDSKOJ OSVOJIO NAGRADU ZA NAJBOLJU PIZZU, NE PLANIRA SE VRATITI DOMA: Ovdje je postalo nepodnošljivo. Bacaju nam prašinu u oči

Brodaričanin Josip Perić, 32-godišnji pizza majstor koji se nakon rada u Švedskoj ovih dana odmara doma s obitelji, sa svojom rustikalnom pizzom ‘Manuka honey’ osvojio je u Švedskoj prvo mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju u pečenju pizza, prenosi Šibenik.in.

– Ćaća je 30 godina na Brodarici držao pizzeriju u kojoj sam naučio svašta od njega prije nego sam krenuo samostalno graditi karijeru – počinje Perić i nabraja razne pizzerije u Šibeniku i okolici u kojima je sve radio više od deset godina.

Jako voli svoj posao, dodaje, ali mu postalo nepodnošljivo iz mjeseca u mjesec brinuti hoće li dobiti plaću i hoće li pizzerija uopće ostati otvorena nakon sezone, tako da je sreću okušao još u Irskoj, Italiji i Njemačkoj, a sada radi u švedskom Göteborgu.

– Pizzerija u kojoj radim prijavila me na to internacionalno natjecanje u organizaciji Cinque stagione i Caputo, dva popularna talijanska mlina koja proizvode vrhunsko brašno tipa 00. Natjecalo se nas 27 iz više zemalja u pet kategorija, a ja sam bio najbolji u kategoriji rustikalne pizze. Nazvao sam ju ‘Manuka honey’, a kombinacija je neobična i odlična: na njoj su orasi, med, karamelizirana crvena kapula, pomidore i kozji sir. Tijesto je fermentiralo 75 sati sa malim postotkom kvasca, a pizza se pekla na 420 stupnjeva – ne skriva zadovoljstvo pobjedom Brodaričanin Josip Perić.

Dodaje da je ogromna razlika u poimanju pizze u Hrvata i u svijetu. Kod nas se ona smatra jeftinim fast foodom nakon kojeg više satima ne moraš ništa jesti, a vani je pizza uglavnom gurmanski obrok koji ne padne tako teško na želudac.

– Naše pizzerije koriste redom najjeftinije namirnice, zamjenski sir i najjeftiniju prešanu šunku u koju ide uglavnom mesni otpad. U švedskim pizzerijama koriste se samo najbolje namirnice, a pizza je mala za hrvatske pojmove, ali Šveđani je baš puno jedu, a pizzerije su za pet kopalja bolje od naših – priča brodarički pizzamajstor.

Dok je u Hrvatskoj na prvom mjestu zapečaćena miješana pizza, gore na sjeveru Europe najviše se naručuje Hawai pizza s ananasom. Njemu je od miješane, kaže, pomalo muka, a najdraža mu je ‘Quattro verde’ s vrhnjem, sirom, rikulom, pršutom, Grana Padanom i cherry rajčicama.

– Od pelata i miješane mi se zgadio život – smije se Josip napominjući da postoji sva sila raznih i fantastičnih kombinacija za pizzu, ali kod nas svejedno najbolje prolazi klasika.

Na pitanje kada će se vratiti u Hrvatsku nema odgovor jer, kako kaže, ovdje nam bacaju prašinu u oči a stanje je takvo da gore ne može biti pa dok ne krene na bolje, plaću će s guštom zarađivati u svijetu.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: