Četvrtak, 23 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

MOJA SJEĆANJA NA KIRKA DOUGLASA ‘Petnaest dana svađali smo se u Cannesu, živjeli zajedno, jeli i pili. To je bio početak jednog divnog prijateljstva’

Žao mi je što je otišao. Bio je izuzetan čovjek, vrlo jak i snažan u razmišljanjima. Takvog ću ga se uvijek sjećati. Bila je prva reakcija našeg 91-godišnjeg velikog redatelja Veljka Bulajića, koji je od novinara Nedjeljnog Jutarnjeg saznao o smrti holivudske legende, dva dana nakon što je Kirk Douglas preminuo.

Bulajiću, koji inače redovito prati vijesti, ovoga puta upravo smo mi priopćili tu tužnu vijest o odlasku njegova prijatelja, jer redateljeve misli i energija ovih su dana usmjerene na njegovo ozdravljenje, jer i sam proživljava teške trenutke.

Veljko se, naime, trenutačno oporavlja od teške operacije s kojom se morao suočiti u svojim poznim godinama. Zbog toga se teže prisjeća svih detalja, a i umara se puno brže te nam je priznao da ne prati vijesti redovito kao prije.

Na tužnu vijest o odlasku filmskog kolege duboko je uzdahnuo, ljudski se rastužio, a potom se prisjetio uspomena s Douglasom iz Cannesa koje, kako kaže, nikada neće zaboraviti i trenutka kada je počelo njihovo prijateljstvo, a ono je krenulo na zaista osebujan način.

Bio je čvrst u svojim stavovima

Bulajić je s Douglasom razvio osoban odnos. Blago je to rečeno, jer njih dvojica su se 1980. godine ozbiljno posvađali.

Mjesto radnje bio je slavni filmski festival u francuskom Cannesu, a Bulajić i Douglas bili su članovi žirija koji su trebali donijeti važnu odluku kome valja dodijeliti glavnu nagradu.

Douglas je smatrao da nagrada treba pripasti američkom art-mjuziklu “Sav taj jazz” Boba Fossea, no Veljko Bulajić, kako se prisjetio, vjerovao je da je mnogo bolji film “Kagemusha” znamenitog japanskog redatelja Akire Kurosawe.

Sukob je trajao, kako je ekskluzivno za Nedjeljni otkrio slavni redatelj, više od petnaest dana.