Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mons. Mile Bogović preminuo od posljedica Covida

Prvi gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović (81) preminuo je od posljedica Covida 19. Umro je 16 dana od pojave simptoma, objavio je Biskupski ordinarijat u Gospiću uz obavijest da će o sprovodnom obredu i svetoj misi Biskupski ordinarijat javnost naknadno obavijestiti.

Biskup u miru Bogović prve je simptome bolesti i testiranje na Covid obavio 3. prosinca. S visokom je temperaturom i drugim simptomima hospitaliziran je 6. prosinca u gospićku bolnicu, a u umro je u Respiracijskom centru KBC Rijeka, kamo je bio premješten prošlog petka, te nakom osam dana i umro.

Mons. Mile Bogović rođen je 1939. godine u Cerovcu kod Slunja, u Slunju je završio osnovnu školu, a klasičnu gimnaziju u sjemeništu u Pazinu. Teološki studij je počeo u Pazinu i završio u Zagrebu, a od 1966. do 1971. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i postigao doktorat iz crkvene povijesti.

Za svećenika Riječko-senjske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1964., nakon čega je bio i tajnikom nadbiskupa Viktora Burića, rektor na Riječkoj teologiji, župnik u Praputnjaku, generalni vikar Riječko-senjske nadbiskupije, voditelj Sakralne baštine u Senju te profesor crkvene povijesti na Riječkoj teologiji.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 4. lipnja 1999. pomoćnim biskupom Riječko-senjske nadbiskupije i dodijelio mu titulu naslovnoga biskupa Tamate. Za sjedište mu je određen Gospić.

Podjelom teritorija Riječko-senjske nadbiskupije, 25. svibnja 2000., papa Ivan Pavao II. ustanovio je novu biskupiju sa sjedištem u Gospiću, koja je dobila ime Gospićko-senjska biskupija i ušla u sastav Riječke crkvene pokrajine kao sufraganska biskupija. Ivan Pavao II. istodobno je imenovao mons. Milu Bogovića prvim biskupom novoustanovljene biskupije.

U HBK bio je predsjednik Komisije HBK i BKBiH za hrvatski martirologij, član Biskupske komisije HBK za odnose s državom, član Biskupske komisije za dijalog sa SPC, član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas, član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: