Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

‘MORAMO ZADRŽATI PRITISAK, ONI SU SPOSOBNI VRATITI SE’ Američki general upozorava na prijetnju ISIS-a u Siriji dok se SAD planira povući

Američki general Joseph Votel upozorio je u utorak da će Islamska država (IS) predstavljati trajnu prijetnju nakon planiranog američkog povlačenja iz Sirije, izjavivši da je ta militantna skupina zadržala čelnike, borce i resurse koji će rasplamsati prijeteću pobunu.

Izjava Votela, čelnika Središnjeg zapovjedništva američke vojske koje je odgovorno za Bliski istok, predstavlja zadnje upozorenje sadašnjih i bivših američkih dužnosnika o riziku oživljavanja IS-a nakon planiranog američkog povlačenja iz Sirije koje je u prosincu naredio predsjednik Donald Trump

“Moramo zadržati pritisak na toj mreži… Oni su sposobni vratiti se ako to ne učinimo”, rekao je Votel pred senatskim odborom za oružane snage.

Dodao je da je teritorij pod kontrolom IS-a smanjen na manje od 5180 hektara te da će nad njim preuzeti kontrolu snage koje imaju potporu SAD-a prije američkog povlačenja, koje će, kako kaže, biti provedeno na “promišljen i koordiniran način”.

Votel je rekao u Senatu da nije konzultiran prije Trumpove iznenađujuće odluke o povlačenju više od 2000 vojnika iz Sirije, koja je potaknula na ostavku ministra obrane Jima Mattissa.

Trumpova odluka o povlačenju iz Sirije izazvala je rijetko, glasno protivljenje iz redova njegove Republikanske stranke.

Senat, u kojem dominiraju republikanci, u ponedjeljak je podržao većinom simboličan zakon o protivljenju bilo kakvom naglom povlačenju vojnika iz Sirije i Afganistana.

U njemu se upozorava da bi “prerano povlačenje” moglo destabilizirati regiji i stvoriti vakuum koji bi mogao popuniti Iran ili Rusija.

Izvor blizak Trumpu rekao je da će predsjednik u svom govoru o stanju nacije proglasiti militantnu skupinu gotovo poraženom te da će govoriti o povlačenju iz Sirije.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: