Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MVEP pozvao Srbiju da osudi rusku agresiju i svrsta se na pravu stranu povijesti

Srbija treba po pitanju ruske agresije na Ukrajinu uskladiti svoju politiku s politikom EU-a i time se svrstati na “pravu stranu povijesti”, poručilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin kazao da Hrvati “nepogrešivo” biraju pogrešnu stranu povijesti.

– Pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti, stoji u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također je poručilo da je Srbija kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, a da je temeljna vrijednost EU-a vladavina prava, što uključuje poštivanje međunarodnog poretka koji je narušen ruskom agresijom na Ukrajinu.

Vulin se ranije u ponedjeljak osvrnuo na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića povodom otkazivanja posjete ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Srbiji da “nije vrijeme za sjedenje na dvije stolice” te da će Srbija morati “paziti čiju stranu bira” ako želi ući u EU.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova poručio je da Srbija “nije teritorij, već država”, a one “same odlučuju tko su im prijatelji. Za Hrvate je pak kazao da su “nepogrešivo” birali pogrešnu stranu povijesti.

– Ako postoji narod koji je nepogrešivo birao pogrešnu stranu povijesti, onda je to hrvatski, i ako postoji narod koji je Hrvate prevodio na pravu stranu povijesti, onda je to srpski narod, kazao je Vulin.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da “današnje izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuje iznimno nesnalaženje kako u interpretaciji najvažnijih trenutnih globalnih događanja, tako i u interpretaciji povijesnih događaja 20. stoljeća”.

– Gledajući trideset godina unatrag i sadašnje političko vodstvo, jasna je pozicija Srbije vezana uz agresiju Rusije na Ukrajinu te zašto je to za Srbiju ‘prava strana povijesti’. Ovo što danas gledamo u Ukrajini jest ono što je Srbija pod vodstvom političkog režima

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: