Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Na lokalne izbore neće moći osuđeni na šest ili više mjeseci zatvora

A utrka za Zagreb krenula je u neočekivanom smjeru nakon smrti najdugovječnijeg gradonačelnika Milana Bandića. Preko noći nestalo je izazivača, svi su samo kandidati, a neki potencijalni i dalje kalkuliraju. Istodobno, Vlada najavljuje nova pravila za lokalne izbore i popis kaznenih djela koja će onemogućiti kandidiranje.

U utrku za glasove na lokalnim izborima kandidati će vrlo vjerojatno ući po novim pravilima. U javno savjetovanje poslane su izmjene zakona. Ministar Malenica ističe kako su obuhvaćena sva kaznena djela koja su prepreka za kandidiranje.

– Dosad smo imali u Zakonu o lokalnim izborima u članku 12. katalog kaznenih djela koja su predstavljala zapreku za kandidiranje na lokalnim izborima, a sad smo to proširili i vezali za osudu za počinjeno kazneno djelo za 6 mjeseci zatvora, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave. 

A od nedjelje i iznenadne smrti Milana Bandića kampanja za gradonačelnika Zagreba izgleda posve drukčije. Dok je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević odradila svoj prvi radni dan nakon pogreba. pozornost je privukla najava moguće kandidature Miroslava Škore. No potvrde još nema. 

– Čekamo još našu zagrebačku organizaciju da odradi posljednji sastanak i do kraja ovog tjedna ćete imati našu konačnu informaciju i kandidata Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, rekla je Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta. 

U SDP-u, koji u izbornu bitku za Veliku Goricu šalje Ivu Jelušića, vjeruju da glavni grad može osvojiti Joško Klisović. A moguću kandidaturu Miroslava Škore čelnik SDP-a komentira ovako. 

– Gospodin Škoro je bio kandidat za predsjednika Republike, izgubio je. Onda je nakon toga kandidirao se za predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izgubio je. A sada, s obzirom na to da mu nije dosta to što je svojedobno izgubio za gradonačelnika Grada Osijeka, odlučio je izgubiti i za gradonačelnika Grada Zagreba, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a. 

Na ulazak u drugi krug računa Tomislav Tomašević, pri čemu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: