Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

NA RIBARSKOM BRODU PRONAĐENO POSLJEDNJIH 13 STRANICA DNEVNIKA AMERIČKOG MISIONARA Napravljena rekonstrukcija posljednjeg dana života Johna Chaua

Novinari Washington Posta napravili su totalu rekonstrukciju posljednjeg dana u životu američkog misionara Johna Chaua i došli do zaključka da je mladić umirao od straha prije nego što je krenuo na otok Sentinel. Nažalost, ostao je uporan u svojem naumu da preobrati misteriozno pleme na kršćanstvo i na kraju izgubio život.

– Jako se bojim – napisao je u svom dnevniku 26-godišnji Amerikanac prije nego što je krenuo na put u društvu lokalnih ribara.

– Gledam zalazak sunca koji je prekrasan. Suze su mi krenule na oči… Pitam se je li ovo posljednji zalazak sunca koji gledam.

Chau je vrlo dobro znao s kime ima posla, jer je nešto ranije već pokušao stupiti na otok, ali je preživio pukim čudom. Jedan član plemena je ispalio strelicu na njega, ali život mu je tada spasila – Biblija. Strelica se zabila ravno u knjigu.

Međutim, Chau nije odustajao, obuzeo ga je osjećaj da je baš njega Bog odabrao da preobrati pleme.

– Bože, je li ovaj otok zadnje sotonsko uporište na kojem ljudi nisu imali priliku poslušati tvoju riječ – napisao je Chau.

Inače, uvid u posljednje bilješke novinarima je pružila mladićeva majka.

Posljednjih 13 stranica dnevnika Chau je ostavio u ribarskom brodu koji ga je i doveo do otoka. Sljedećeg jutra, taj isti ribar vidio je grozan prizor kako članovi plemena vuku mladićevo beživotno tijelo po pijesku, te ga na kraju zakapaju. Indijske vlasti čak su i pokušali doći do Johnovog leša, ali brzo su odustali kad se vidjeli da se tamo društvo već grupira u ratnu formaciju.

Dnevnik Johna Chaua zapravo otkriva portret mladića potpuno opsjednutog idejom preobraćenja Sentinelaca u kršćane. Također, njegove natuknice otkrivaju da je bio svjestan da je njegova misija ilegalna.

– Sam Bog je zaslužan što smo se uspjeli sakriti od indijske obalne straže – napisao je Chau tijekom putovanja.

Chau je bio opčinjen Andamanskim morem i ljepotama tamošnjih otoka. Čak se i na pretposljednjem putu na Sentinel divio bojama i ribama koje su skakale kraj ribarskog čamca koji ga je prevozio.

Do samog otoka je došao kajakom, a kada je došao do plićaka domorocima je počeo bacati ribu, škare i pribadače. Usput je pjevao kršćanske pjesme.

S obzirom da pokloni i pjesme nisu osobito zadivili lokalce, Chau je pobjegao i tako dobio još jednu priliku preispitati ima li njegova misija smisla.

– Mislim da sam korisniji ovom svijetu da ostanem živ. Ali za Tebe i tvoju slavu sam spreman na sve – napisao je Chau uz posljednje riječi.

– Bože, oprosti ovim ljudima na otoku ako me pokušaju ubiti. Oprosti im i ako me ubiju.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: