Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nadzor AZOP-a nad Ministarstvom zdravstva zbog Cijepise

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pokrenula je nadzor nad Ministarstvom zdravstva, kao voditeljem obrade, s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja o mogućoj povredi osobnih podataka, a nakon pisanja medija da su s internetske platforme Cijepise izbrisani podaci građana.

– Nastavno na medijske napise kako su s internetske platforme Cijepise izbrisani osobni podaci 4.000 građana koji su se prijavili za cijepljenje, ovim putem želimo informirati javnost da je Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula nadzorna postupanja nad Ministarstvom zdravstva, kao voditeljem obrade, s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja o mogućoj povredi osobnih podataka, objavio je AZOP u petak na svojim internetskim stranicama.

AZOP će po završetku postupka javnost obavijestiti o svim relevantnim informacijama vezanim za ovaj slučaj.

Ako netko smatra da su njihovi osobni podaci obrisani ili žele ostvariti svoja prava iz članka 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, može se obratiti voditelju obrade, odnosno u konkretnom slučaju Ministarstvu zdravstva koje obrađuje njihove osobne podatke, navode iz AZOP-a.

– Putem prava na pristup podacima, građani mogu zatražiti od Ministarstva zdravstva informaciju/potvrdu obrađuju li se njihovi osobni podaci koje su unijeli prilikom prijave na platformu cijepise.zdravlje.hr, navodi Agencija te dodaje da, sukladno članku 15. Opće uredbe o zaštiti podataka, voditelj obrade odnosno Ministarstvo zdravstva treba odgovoriti na zahtjev na pristup osobnim podacima u roku od mjesec dana.

Obrazac Zahtjeva za ostvarivanje prava ispitanika koji građani mogu koristiti prilikom obraćanja Ministarstvu zdravstva može se preuzeti na službenim stranicama AZOP-a, a pri ispunjavanju obrasca potrebno je označiti željeno pravo – pravo na pristup osobnim podacima.

Iz AZOP-a napominju da građani imaju pravo i na informacije o svrhama obrade, kategorijama osobnih podataka koji se obrađuju ako postoje, podatke o primateljima ili kategorijama primatelja kojima se ispitanikovi osobni podaci prosljeđuju, vremenskom trajanju obrade odnosno barem kriterijima iz kojih se može ustanoviti koliko će obrada ispitanikovih osobnih podataka vremenski

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: