Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nakon cijepljenja 70 zaraženih, niti jedan hospitalizirani

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se i dalje pogoršava. Danas 956 novih slučajeva zaraze, što je 37 posto više nego prošlog utorka, kada ih je bilo manje od 700. Od covida je preminulo još 22 oboljelih.

U bolnicama je već više od tisuću pacijenata, a na respiratoru blizu stotinu. Premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković i ministar Beroš, koji su preboljeli Covid, sutra ujutro cijepit će se prvom dozom AstraZenecina cjepiva.

Doznajemo da se, nakon što su cijepljeni, u zagrebačkim domovima za starije zarazilo oko 70 korisnika.

– Nakon što su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan pacijent nije hospitaliziran, a simptomi su im blagi, izjavio je epidemiolog Branko Kolarić za Dnevnik HRT-a.

Osim starijih, sve češće i sve teže obolijevaju i mlađi ljudi.

– Mislim da smo sad već u trećem valu i ove brojke tome svjedoče. Razlika u odnosu na zimus je što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta i što se ta klinička slika brže pogoršava nego što je to bio slučaj proteklih mjeseci, objašnjava prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., ravnatelj KB Dubrava.

U bolnici u Dubravi je 158 bolesnika, 32 na respiratoru. Ravnatelj bolnice vjeruje da neće doći do pogoršanja stanja.

– Za sada imamo dovoljno mjesta i u jedinicama intenzivnog liječenja i ostalih kapaciteta, vjerujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija arene, dodaje prof. dr. sc. Lukšić.

Mnogo ovisi i o provođenju epidemioloških mjera. Inspektori civilne zaštite u dvadesetak dana, koliko su terase otvorene, obavili su 60.800 nadzora.

Utvrdili su 341 prekršaj i izdali 89 prekršajnih naloga. Policija je provela postupak za 6 kaznenih djela.

– Najviše je nesukladnosti bilo, razmak, prepunjeni objekti, i nepridržavanje mjera, nošenja maski, kaže Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite.

Inspektori na terenu i u Rijeci.

– Ako bi se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: