Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nakon samotestiranja bilo je i pozitivnih učenika, bez simptoma

Počelo je samotestiranje učenika. Većina škola podijelila je testove još u petak, dok će ih drugi dobiti danas. Testiranje bi se trebalo provoditi jedanput tjedno, u pravilnim razmacima. Iz škola dolaze podaci – ima pozitivnih učenika, većinom bez simptoma, koji su ostali kod kuće umjesto na nastavi – što je, ističu epidemiolozi – i bio cilj samotestiranja. A broj novih slučajeva i dalje pada – danas oko tisuću novozaraženih, no broj preminulih i dalje je velik – čak 64 osobe. U bolnicama je malo više od 2 tisuće pacijenata, 146 na respiratoru.

U školama u kojima su testovi podijeljeni u petak, već se znaju i prvi rezultati samotestiranja učenika.

– Nekolicina učenika je ispala, zaista, jučer navečer pozitivna i to su odmah roditelji javili razrednicima i ti učenici, naravno, danas nisu u školi, rekla je ravnateljica OŠ Scuola elementare Dolac iz Rijeke, Dunja Kučan Nikolić.

– Samo jedan roditelj se povratno javio, dijete bez simptoma, testirano, pozitivno, naravno da je ostalo doma, kaže Marita Guć, ravnateljica splitske OŠ Manuš.

Cilj samotestiranja i jest, ističu epidemiolozi, na vrijeme otkriti asimptomatske učenike, a zdrave što dulje zadržati u školi. 

– Bit će pozitivnih i među onima koji su bez simptoma, ali i među onima koji imaju blage simptome bolesti, ističe prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

U slučaju kontakta s pozitivnom osobom, u samoizolaciju će samo oni učenici koji se ne samotestiraju.

– Mislim da je to izvrsno, jer sam i sam već dva i pol tjedna bio doma zbog izolacije i to je moglo prići kraju puno brže da se ta mjera uvela prije mjesec dana, rekao je maturant riječke Srednj talijanske škole, Marcel Brozović.

Samotestiranje je dobrovoljno, ne možemo znati koliko je roditelja ili učenika uzelo testove, a da ih nije upotrijebilo, ističu ravnatelji.

– Normalno, roditelj uvijek traže objašnjenje, ali

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: