Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Naoružani napadači oteli stotine učenika na zapadu Nigerije

Autor: V.K./Hina

12. 12. 2020.   prije 6 sati

Nigerijska vojska locirala je i razmijenila vatru s naoružanom skupinom koja je otela stotine srednjoškolskih učenika u sjeverozapadnoj državi Katsina, objavilo je predsjedništvo.

Naoružani kalašnjikovima napadači su upali u srednju školu u okrugu Kankara u petak, objavili su policija i lokalne vlasti. Roditelji i školski zaposlenik kazali su agenciji Reuters da su sa sobom odveli polovicu od 800 učenika. Nekih 200 učenika koji su uspjeli pobjeći, a smatrali su se nestalima, uspjelo se vratiti kućama, piše BBC.

Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari u priopćenju je rekao da je vojska locirala otmičare u šumi i s njima razmijenila vatru. Policija i vojska još nastoje utvrditi koliko je učenika oteto, a policija je najavila pojačanje kako bi pokušala osloboditi taoce.

Država Katsina je poprište nasilja jer u njoj djeluju naoružane bandi – što je termin kojim lokalno stanovništvo naziva skupine koje otimaju ljude radi otkupnine. Napadi islamističkih militanata česti su u sjeveroistočnom dijelu zemlje.

Otmica učenika iz škole u Kankari zadnja je u nizu takvih napada na nemirnom sjeveru Nigerije.  Najtragičniji takav napad zbio se u travnju 2014., kada je džihadistička skupina Boko Haram otela 276 djevojčica iz škole u Chiboku u sjeveroistočnoj državi Borno. Oko stotinu djevojčica još se vodi kao nestale.

Nasilje i nesigurnost diljem Nigerije razbjesnili su stanovnike, posebno pošto su prošlog mjeseca brojni

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: