Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Napadi na Prideu; Dota: Očekujemo da ih se tretira kao zločin iz mržnje

Nakon jučerašnjeg Pridea nekoliko incidenata – od neprimjerenih poruka do udaraca šakom i paljenja zastave duginih boja. Zagrebačka policija izvijestila je kako je bilo privođenja na kriminalističko istraživanje, a za nekim počiniteljima se traga.

– Niz serija – fizičkih i homofobnih napada u Zagrebu, prvi je puta da imamo provalu nasilja nakon Pridea od 2011. Tomu su sigurno pridonijele recentne izjave zastupnika Mosta Nikole Grmoje i Bože Petrova. Od policije očekujemo da provede temeljitu istragu i da sve događaje tretira kao zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, a ne kao prekršaje javnog reda i mira, jer to nisu, izjavio je za portal HRT-a Franko Dota, Zagreb Pride.

Privedeno dvoje maloljetnika

Tijekom kretanja povorke oko 16.20 na Trgu bana Josipa Jelačića dvije su maloljetne osobe simboličnim porukama na svojim majicama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te su dovedene u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje. Nakon toga puštene su na slobodu te će protiv njih redovitim putem biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i čl. 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Verbalno napao pa pljunuo u lice dvjema 30-godišnjakinjama

Jučer oko 12.35 na Trešnjevci, na raskrižju Horvaćanske ulice i Ulice braće Domany, nepoznati je počinitelj osobnim automobilom prepriječio put dvjema 30-godišnjakinjama i pritom ih verbalno napao po osnovi seksualne orijentacije te jednoj pljunuo u lice, nakon čega se dao u bijeg. Kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja identiteta počinitelja je u tijeku.

Udarali šakom, zapalili zastavu, policija privela pet osoba

Jučer oko 21.15 u Novom Zagrebu, na autobusnoj postaji na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice Damira Tomljanovića Gavrana, nakon što je 18-godišnjakinji iz ruke ispala zastava duginih boja, prišla su joj četiri za sada nepoznata muškarca, od kojih je jedan uzeo zastavu i njome je udario u predio dlana, nakon čega

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: