Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Napadi ruskih snaga i dalje koncentrirani na istočni dio zemlje

I dalje bjesni rat u Ukrajini, 38. dana invazije napadi ruskih snaga i dalje su koncentrirani na istočni dio zemlje. Danas bi se trebao otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja prema Zaporižju. Vojna situacija na istoku Ukrajine i dalje je teška. Konvoj Crvenog križa danas će se još jednom pokušati priključiti evakuaciji civila iz Mariupolja.

● Danas bi se trebao otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja prema Zaporižju. Nadgledat će ga predstavnici Međunarodnog Crvenog križa i UNHCR-a. Do sada je iz okupiranog grada evakuirano više od 3000 ljudi.

● Rano jutros na meti ruskih raketa bila su gradovi u poltavskoj oblasti u središnjoj Ukrajini.

● U noćnom videoobraćanju Zelenski je potvrdio da je vojna situacija na istoku zemlje vrlo teška.

● U Kijev je stigla i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Ona je prva čelnica neke europske institucije koja je posjetila Ukrajinu od početka invazije.

● Ruska vojska povukla se s područja kijevske zračne luke. Zauzimanje aerodroma Antonov bila je njihova prva velika pobjeda na samom početku rata. Iza sebe su ostavili ruševine.

● Svi Ukrajinci koji surađuju s Rusima smatrat će se izdajnicima. Ovo im je posljednje upozorenje, poručio je proruskim čelnicima na okupiranim područjima Luhanska i Donecka ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

● Kijev i Moskva razmijenili su zarobljenike u sklopu dosadašnjih mirovnih pregovora. Oslobođeno je 86 ukrajinskih vojnika.

● Ukrajinski parlament Vrhovna rada prihvatio je zakon o zabrani uporabe simbola V i Z, kao i o proglašenju Rusije terorističkom zemljom.

● Sjedinjene Države najavile su slanje Ukrajini zaštitne opreme u slučaju napad kemijskim oružjem. Riječ je o plinskim maskama, zaštitnim odijelima. Uz to američko ministarstvo obrane izdvojit će 300 milijuna dolara za jačanje ukrajinskih obrambenih sposobnosti. 

Razvoj događaja pratite uživo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: