Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nastavlja se vruće i sparno

Ljeto je počelo kao što se i očekuje, uz sunčano vrijeme i vrućinu. Nakon hladnijeg proljeća, mnogima je i prevruće, ali ne i iznenađujuće jer su u posljednjih 120 godina u Hrvatskoj hladnije godine, ove plavije, većinom u prošlosti. Od najhladnije je prošlo više od 80 godina, među posljednjih 30 – 17 je najtoplijih, a posljednjih 10 toplije je od svih prethodnih. Zemlja se zagrijava i toplinske valove opravdano očekujemo sve češće. Prvi ovogodišnji još će ojačati u drugom dijelu tjedna, prije nego što malo popusti, moguće s pljuskovima tijekom vikenda.

U polju izjednačenog tlaka zraka i u utorak će atmosfera iznad Hrvatske biti relativno stabilna i još malo toplija. Pa na uglavnom sunčanom istoku jutro neće donijeti osvježenje jer će temperatura noćas nakratko biti niža od 20 stupnjeva. Danju će zagrijati i do 37, a pri toj temperaturi ni povremeno umjeren jugozapadnjak neće donositi olakšanje.

U središnjim predjelima pretežno vedro, no atmosfera će i dalje biti mutna. Noć mirna i topla, mnogima neugodna, uz najnižu temperaturu od 19 do 22, a danju između 33 i 35. I na zapadu zemlje sunčano i vruće, u gorju najniža temperatura od 16 do 20, na obali i otocima oko 22 stupnja. Danju će puhati umjeren jugozapadnjak, a temperatura će biti između 28 i 33.

U gotovo vedroj Dalmaciji zapuhat će umjeren jugozapadnjak i jugo; more malo do umjereno valovito. Noć topla, u unutrašnjosti iznad 20, a na obali iznad 25 stupnjeva, dok će danju zagrijati do 33, u Zagori i do 36.

Sunčano s povremeno umjerenom naoblakom bit će na jugu Hrvatske, gdje bi nekima topla noć mogla biti čak manje ugodna od dana, tijekom kojeg će temperatura biti između 30 i 34 stupnja, a puhat će i umjereno jugo. Dani pred nama uglavnom će biti sunčani i vrući,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: