Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

NASTAVLJENO SUĐENJE BIVŠEM PREMIJERU I ČELNIKU MOL-A Ni Sanader niti Hernadi nisu se pojavili na sudu, svjedočila bivša predsjednica JANAF-a

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju u petak je nastavljeno svjedočenjem Vesne Trnokop, bivše predsjednice uprave JANAF-a.

U sudnici u kojoj nije bilo ni Sanadera, jer je na liječenju, svjedokinja je govorila kako je još početkom 2000-tih bio potpisan ugovor između JANAF-a i ruske tvrtke Jukos te kako se ponovo pregovaralo jer ugovor nije bio dobar.

Tantra je kazala da je prema tom ugovoru JANAF trebao transportirati pet milijuna tona nafte, dok je Jukos trebao investirati oko 20 milijuna dolara. No ako do transporta nafte ne bi došlo, Jukos je trebao ući u vlasničku strukturu JANAF-a, što je bilo neprihvatljivo.

Mito za Sanadera

Svjedokinja je kazala da su uslijedili novi pregovori na kojima je susretala i svjedoka Imru Fazekaša koji je isprva bio predstavnik Jukosa, da bi kasnije na sastanke dolazio s predstavnicima MOL-a. Prisjetila se da joj je dao i posjetnicu na kojoj je pisalo da radi za MOL.

Prema Uskokovoj optužnici Fazekas je bio posrednika preko kojeg je na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića uplaćeno mito za Sanadera zbog kojega je mađarskoj naftnoj kompaniji trebao prepustiti upravljačka prava u Ini.

Suđenje se nastavlja 30. rujna kada bi, među troje svjedoka, trebao iskazivati i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Sud do tada treba odlučiti i o novim dokaznim prijedlozima Hernadijeve obrane kojima bi se trebale provjeriti optužbe krunskog svjedoka Roberta Ježića.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: