Utorak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

NATO: Sve ukazuje na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu

Na istoku Ukrajine sve je napetije između ukrajinske vojske i proruskih separatista. Odjekuju eksplozije, a dvije se strane međusobno optužuju za provokacije. U granatiranju proruskih separatista ubijena su dvojica ukrajinskih vojnika. Čelnici zapadnih zemalja s Konferencije o sigurnosti u Muenchenu, još su jednom upozorili Moskvu da će u slučaju napada na Ukrajinu, odgovoriti ozbiljnim političkim i ekonomskim sankcijama.  

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

– Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu”, kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. “Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi.” Kazao je da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

Unatoč prijetnji eskalacije, Stoltenberg ostaje predan političkom rješenju sukoba. 

– Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama, rekao je.

Stoltenberg je također odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za više iskrenosti po pitanju može li se njegova zemlja pridružiti NATO-u.

– Pomažemo Ukrajini da ojača svoju obrambenu sposobnost. Pružamo obuku, opremu i tako pomažemo (na putu) prema euroatlantskim integracijama, rekao je on.

Dodao je da je članstvo Ukrajine u NATO-u moguće, ali da o tome odlučuje još 30 saveznika. Prema njegovim riječima, trenutno nije najvažnije da se Ukrajina pridruži NATO-u, već “je li prihvatljivo da velika sila poput Rusije drugoj zemlji silom određuje što smije i što ne smije činiti”.

Proruski separatisti otvorili vatru na naselja

Ukrajinska vojska izvijestila je da su proruski separatisti otvorili vatru na više od 30 naselja duž bojišnice koristeći se teškim topništvom. Ubijena su dvojica ukrajinskih vojnika, a četvorica su ranjena.

– Imamo povećan broj slučajeva kršenja prekida vatre. Neprijatelj topnički djeluje – od jutra imamo više od 80 napada,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: