Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nazor i Vinković: Presuda nedovoljna, Srbija je odgovorna

Presudom Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) nije zadovoljena pravda, Hrvatska ne može biti zadovoljna, Srbija je nedvojbeno upravljala postrojbama koje su činile zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovii – složili su se komentator Hrvatske radiotelevizije Tihomir Vinković i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, koji su središnjem Dnevniku HTV-a prokomentirali današnju presudu kojom su pripadnici srbijanske službe sigurnosti Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

“Presuda ne samo da nije dovoljna, nego se ni ne odnosi na sve za što ih se teretilo, a teretilo ih se za zločine u Hrvatskoj. One paravojne postrojbe koje su oni osmišljavali, uvježbavali, naoružavali i poticali ih u stvari da rade ono što su radili od Vukovara do Škabrnje nisu jednostavno uzete u obzir kao da su im Simatović i Stanišić bili zapovjednici, rekao je Vinković.

S druge strane i u Bosni i Hercegovini za mnogobrojne zločine nisu osuđeni, nego za samo jedan zločin koji su počinili pripadnici Postrojbe za posebne namjene MUP-a Srbije kojemu su oni bili nadređeni, a riječ je o zločinu u Bosanskom Šamcu, dodao je Vinković.

Dakle, presuda nije obuhvatila sve zločine, za koje je nedvojbeno utvrđeno da su se dogodili, da su na određeni način sudjelovali Simatović i Stanišić, da su bili dio jednog zajedničkog zločinačkog pothvata kojemu je bio cilj etnički očistiti područja koja su trebala biti pod srpskom dominacijom. Međutim, u jednoj paradoksalnoj igri riječi tvrdi se da to ne može biti jedini zaključak koje sudsko vijeće može donijeti – da su Simatović i Stanišić dijelili cijeve tog zajedničkog zločinačkog pothvata, prokomentirao je Vinković.

Ovaj proces je bio najzatvoreniji proces na Haškom tribunalu uopće jer se srpska država pobrinula da se velika većina dokumenata i dokaza  ne predstavi javnosti, nego je bilo na zatvorenim sjednicama, dodao je.

Nazor: Puno je nelogičnosti

Svima

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: