Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Ne zaustavlja se rast broja novozaraženih, bolnice sve punije

I ovaj tjedan završavamo s porastom broja novozaraženih. Danas imamo 3319 novih slučajeva, 1026 više nego prije tjedan dana. S COVID-om su preminule još 22 osobe. Trenutačno je više od 25 tisuća aktivnih slučajeva, a među njima je 1418 pacijenata na bolničkom liječenju, 170 na respiratoru. Epidemiolozi smatraju da treba uvesti strože mjere.

Splitsko-dalmatinska županija druga je u zemlji po broju aktivnih slučajeva, ondje je trenutačno zaraženo oko tri tisuće osoba. U Klinici za infektivne bolesti u Splitu od COVID-a se liječe 103 pacijenta, a priljev bolesnika stalno raste. Uglavnom je riječ o necijepljenim osobama.

Epidemiolozi razmišljaju o pooštravanju mjera, ali i savjetuju ljudima kako se pridržavati sadašnjih s obzirom na to da se sutra, na blagdan Svih svetih, očekuju gužve na grobljima i na putu do njih.

– Mislimo da doista treba ići na nešto strože mjere. I dalje moramo upozoravati na individualnu odgovornost i na svjesnost ljudi, posebno pozivati na cijepljenje i komunicirati dalje da cijepljenje spašava živote, kazala je dodavši kako vidimo da je među umrlima ipak puno veći postotak onih koji nisu primili niti jednu dozu, kazala je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja iz HZJZ-a, u podnevnom Dnevniku HTV-a. 

Hrvatska udruga bolničkih liječnika u priopćenju je upozorila na tešku situaciju u bolnicama.

“Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava COVID-19 epidemiju, pred našim očima nestaje” – poručili su iz HUBOL-a te dodali da oni čija je dužnost zaustaviti širenje virusa, svaki dan peru ruke od odgovornosti.

– Doći ćemo opet u situaciju kada će ljudi premoreni, u odijelima, sa zaštitnim maskama biti po 4, 5, 6, 7, 8, 10 sati nažalost u tim prostorima gdje su respiratorno ugroženi. To ponovno dovodi do iscrpljivanja, ali i odgađanja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: