Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nekoliko kršenja izborne šutnje; DIP upozorava na visoke novčane kazne

Točno u ponoć počela je izborna šutnja uoči drugog kruga lokalnih izbora, a traje sve do nedjelje u 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta.

Do sad je prijavljeno nekoliko kršenja izborne šutnje vezano uz promidžbu koja zakonom danas nije dopuštena. Inače, u tijeku su posljednje pripreme za drugi krug lokalnih izbora. Sutra će birači dobiti maksimalno dva biračka listića. Iako je epidemiološka slika znatno bolja, vrijedit će ista pravila kao i prije dva tjedna, izvijestio je Šime Vičević.

U vrijeme predizborne šutnje zabranjeno je predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu listu ili kandidata, objavljivanje procjena rezultata te izjava i intervjua kandidata. DIP je sve pozvao da se drže pravila.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima, a za kršenje izborne šutnje predviđene su kazne od 3000 kuna za fizičke osobe, do 30.000 kuna za kandidate pa sve do 500.000 kuna za pravne osobe.

Drugi krug izbora

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Drugi krug održava se u ukupno 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta. Pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, a tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

Pred biračima na biračkim mjestima u drugom krugu lokalnih izbora naći će se najviše dva glasačka listića – plavi za župana i bijeli za izbor gradonačelnika ili načelnika. U pojedinim je lokalnim jedinicama netko od njih već izabran, pa će tako, primjerice u Zagrebu, birači dobiti samo jedan listić – za gradonačelnika.

Kandidati ovaj put na listiću neće biti poredani abecednim redom, već će prvi biti onaj tko je u prvom izbornom krugu bio uspješniji. Epidemiološke mjere bit će u drugome krugu jednake kao i u prvome, a na Banovini će ponovno biti postavljeno 25 šatora za

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: