Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

NEMA POPUŠTANJA EKSTREMIMA Macron želi široku koaliciju kako bi se sljedeće godine na izborima za Europski parlament ‘borio za civilizaciju’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju kako će nastojati sastaviti “najširu moguću listu” za izbore za Europski parlament iduće godine, ustvrdivši da su ti izbori “borba za civilizaciju”.

No istodobno je pokušao preuzeti retoriku svojih protivnika na populističkoj desnici, kao što su zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini i mađarski premijer Viktor Orban.

– Nisam Europejac niti globalist – rekao je u razgovoru za Le Journal du Dimanche.

– Vjerujem u snažan identitet svakog naroda, vjerujem u povijest i ambiciju našeg naroda.

Salvini i čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen smatraju da će izbori za Europski parlament iduće godine biti borba između nacionalističkog pogleda na svijet i Macronova proeuropskog liberalizma.

– Za europske izbore, učinit ću sve što mogu da se čuje glas progresivaca, demokrata, onih za koje ja govorim, a nadam se da će u Francuskoj biti predstavljeni najširom mogućom listom – dodao je.

– Ovo je borba za civilizaciju, povijesna borba, i neću nimalo popustiti ekstremima – naglasio je.

Vođa Macronove centrističke stranke “Republiko, naprijed” Christophe Castaner, vođa liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt i drugi političari europskog desnog i lijevog centra prošli su tjedan dali naslutiti kako bi mogli sklopiti koaliciju, kazavši da žele “ponovno izumiti” Europu.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: