Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Neslužbeno: Većina prijava za seksualno uznemiravanje na Filozofskom – odbačena

Donesene su odluke o slučajevima seksualnog uznemiravanja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Prijave su stigle u veljači, kada je 60-ak studentica prijavilo svoje profesore, potaknute inicijativom Nisam tražila. I dalje se očekuje potez rektora – koji je jučer prvi put o tome javno progovorio. 

Otkako je sredinom veljače zasjeo u užarenu fotelju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, v.d. dekana Miljenko Jurković obračunava se sa slučajevima spolnog uznemiravanja s jednim ciljem – “Stvoriti okruženje u kojem se ne događa ni jedna vrsta diskriminacije i mjesto kojemu takve stvari nikome ne padaju na pamet”.

Imenovao je fakultetsko povjerenstvo, četiri profesora stručnjaka za to područje i dva studenta koji su obradili 6 pristiglih prijava. Nakon što je povjerenstvo dalo svoje mišljenje, kaže Jurković – to je mišljenje proveo i u svoje odluke. O detaljima prijava neće i ne smije govoriti.

Neslužbeno doznajemo, većina je odbačena kao neutemeljena ili nedokaziva. Neke su ipak proslijeđene rektoru Damiru Borasu.

Boras: Dokumenti se analiziraju

– Dobio sam samo jedan dokument na koji ću dekanu odgovoriti na odgovarajući način, kad mi pravna služba analizira o čemu je riječ. Analiziraju se dokumenti i ja ću ili danas ili sutra, možda preksutra već reagirati na to, poručio je Boras.

Za suzbijanje spolnog uznemiravanja na Sveučilištu rektor je prije dva mjeseca osnovao svoje povjerenstvo – no ono se pojedinačnim slučajevima neće baviti. Zadaća im je prepoznati probleme u sustavu i predložiti promjene.

Zakonodavna konfuzija i dugotrajni radni procesi

– Imate jednu priličnu konfuziju. Pitanje spolnog uznemiravanja je uređeno sa sedam zakona, napominje prof. dr. sc. Željko Potočnjak, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje spolnog zlostavljanja SUZ-a. Boji se, kaže da će se veliki dio tih slučajeva pretvoriti u dugotrajne radnopravne sporove. Sve treba, dodaje pojednostavniti i pravno jasno razgraničiti nadležnosti.

Treba utvrditi je li riječ o povredi radnog odnosa koji se u tom slučaju raskida, ili pak o kaznenom

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: