Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

New York vraća stroge mjere u devet četvrti

New York predviđa zatvaranje škola, restorana i trgovina koji nisu nužne u devet četvrti Brooklyna i Queensa gdje je u velikom porastu broj novooboljelih od covida-19 nakon mjeseci iznimno opreznog popuštanja mjera ograničenja.

– Predlažem od 7. listopada zatvorimo sve škole i trgovine koje nisu nužne u devet četvrti, izjavio je demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na konferenciji za novinare. On je naglasio da očekuje pristanak guvernera države, Andrewa Cuoma kao potvrdu te odluke.

➡️ Times Square će biti prazan na Novu godinu
➡️ Njujorčani bez maski plaćat će kazne

Ako ta mjera bude potvrđena, prvi puta će američka metropola morati ponovo uvesti mjere ograničenja nakon što je bila model opreza i dobrog vođenja epidemije nakon jakog udara pandemije u proljeće kada je umrlo 24.000 ljudi.

– Njujorčani su teško radili na obuzdavanju covida-19 i ovaj prijedlog ne iznosimo olako. Ali u gradu znanost ima glavnu riječ u odlukama i radimo ono što nam je preporučeno, dodao je implicitno kritizirajući Trumpovu vladu i republikance optužene da su olako shvatili virus.

Od tih devet četvrti, šest se nalazi u Brooklynu, u područjima jake zastupljenosti ortodoksne židovske zajednice, a tri su u Queensu, od koje jedna blizu zračne luke John F. Kennedy.

Za tih devet četvrti je zajedničko da im se stopa pozitivnih zadržala iznad tri posto posljednjih sedam dana, unatoč brojnim intervencijama zdravstvenih službi koje kontroliraju nošenje zaštitnih maski, zadržavanje razmaka i potiču ljude na testiranje.

U šest od tih devet četvrti stopa pozitivnih je iznad 5,6 posto i čak dosiže 8,3 posto u četvrti Borough Park u Brooklynu, gdje se prije 10 dana jedan židovski aktivist sukobio sa zdravstvenim djelatnicima i kritizirao nošenje maski.

Bez obzira na porast broja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: