Srijeda, 29 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Nezadovoljstvo izborom Komšića; Daljnji potezi Izetbegovića

Jasno je izraženo nezadovoljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića ponovnim izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. I dalje se postavlja pitanje osiguravanja ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti svih triju naroda i u Predsjedništvu nakon što su birači iskazali svoju volju. S Čovićem je za Dnevnik u Mostaru razgovarao Ivica Đuzel. Izbori u BiH promijenili su odnos političkih snaga u državi, donijeli određene promjene u vrhu vlasti. Visoki je predstavnik svojim potezom dodatno začinio političku scenu. Iz Sarajeva je Ilko Barbarić rekao malo više o mogućim daljnjim potezima poraženog Bakira Izetbegovića, čelnika najveće bošnjačke stranke SDA-e. On smatra da nije imao izgleda u srazu s kandidatom 11 oporbenih stranaka, no tvrdi da se bez SDA-e ipak neće moći formirati vlast.

Borjana Krišto dobila je 165.000 glasova, najviše do sada. Čović smatra da će ih dobiti oko 180.000.

– Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju, rekao je. 

Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova. 

– Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli – da naš narod želi imati legitimne predstavnike. 

S Christianom Schmidtom razgovarao je sat vremena prije nego što je Schmidt proglasio svoju odluku. Razgovarali su 7-8 minuta, a on ga je uvjeravao da želi poslati poruku da mu je ključna ideja deblokirati proces. 

Rekao je da ga je više puta pozivao da donese cjelovito rješenje. 

U parlamentu Hrvati stoje dobro, imat će apsolutne većine u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: