Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

‘NISAM MISLILA DA JE MOGUĆE DA ĆU IKADA SAMA USTATI IZ INVALIDSKIH KOLICA’ Stručnjaci razvili uređaj pomoću kojega paralizirani mogu prohodati

Troje pacijenata koji su bili paralizirani od struka naniže ponovno su uspjeli hodati nakon što su im među kralješke umetnute elektrode, objavio je u ponedjeljak BBC.

Muškarac, jedan od tri pacijenta, uspio je prijeći dužinu nogometnog terena nakon godinu dana vježbi pomoću električne stimulacije.

Stručnjaci kažu da taj uređaj koji se smješta ispod ozljede, pomaže da izgubljeni signali iz mozga dođu do mišića u nogama.

Američki tim sa Sveučilišta Louisville i Klinike Mayo opisali su svoj uspjeh u časopisima Nature Medicine i New England Journal of Medicine.

Jedna od pacijentica kazala je da joj se život potpuno promijenio zahvaljujući tehnologiji.

“Sudjelovanje u ovoj studiji istinski mi je promijenilo život, budući da mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, nakon prometne nesreće”, rekla je Kelly Thomas (23).

“Prvi dan kada sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mojem oporavku koju neću nikada zaboraviti jer u jednom trenutku sam hodala uz pomoć asistenta, a sljedeći trenutak nastavila sam sama.

“Zadivljujuće je što ljudsko tijelo može postići uz pomoć istraživanja i tehnologije”, naglasila je.

Spomenuto otkriće pomoglo je i Jeffu Marquisu (35), koji se ozlijedio biciklirajući, kao i Jeredu Chinnocku (29), koji je jedva preživio nesreću na motornim sanjkama.

Kako su opisali stručnjaci, tzv. elektrozakrpa ne popravlja štetu, ali uspješno stimulira živce u leđnoj moždini –  signali iz mozga tad dolaze do ciljanih mišića i pacijent može dobrovoljno kontrolirati svoje pokrete. No, kad se stimulacija isključi, svjesno kretanje prestaje.

– Ovo daje veliku nadu ljudima koji se suočavaju s paralizom, no još uvijek smo u vrlo ranoj istraživačkoj fazi – zaključio je neurokirurg Kendall Lee iz klinike Mayo iz Rochestera u Minnesoti.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: