Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Njemačka povlači “sigurnosnu kočnicu”, na snazi nove restrikcije

Unatoč rastućem nezadovoljstvu građana i prosvjedima, Njemačka je prihvatila nova ograničenja u borbi protiv COVID-a. Njemačka od ponoći povlači takozvanu “sigurnosnu kočnicu” i uvodi nove restrikcije za cijelu zemlju. Tjedna incidencija iznosila je 160 novih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Čak 4/5 Nijemaca nezadovoljne su načinom na koji su savezna vlada i pokrajine upravljale krizom uzrokovanom koronavirusom, pokazuju ankete. No različite mjere i ograničenja, svađe između pokrajinske i savezne razine, silna birokracija, od ponoći bi trebali biti prošlost. Vlada je uspjela osigurati dovoljnu potporu u gornjem domu parlamenta da može sama donositi mjere za cijelu zemlju. Do sada su one bile u djelokrugu pokrajinskih vlasti.

– Ne znam hoće li one bili učinkovite. Vjerojatno smo mnogo prije trebali nešto poduzeti. Sve izgleda poput lutkarskog kazališta. Danas kažu jedno, sutra drugo. I onda se toga ne drže. Zato svatko radi što želi, navodi Daniela Vogel iz mjesta Lindenau.

Članak 28. b, nazvan i “sigurnosna kočnica”, omogućuje uvođenje policijskog sata od 22 sata do 5 ujutro, zatvaranje svega osim ljekarni, supermarketa i benzinskih postaja te ograničavanje kretanja – građanima bi bio dopušten samo odlazak na posao ili liječniku. Drastično bi se ograničila i okupljanja u zatvorenom prostoru. U slučaju da broj zaraženih na 100.000 stanovnika prijeđe 200, zatvarale bi se i škole i dječji vrtići.

– Mjere su jedini način, jer ako stalno radimo polovično, na kraju će se sve pogoršati. Liječnik sam i mogu reći da treba biti dosljedan – inače nema koristi, ističe Sascha iz Berlina.

Broj zaraženih još je previsok. Više ne raste tako naglo, ali se, nažalost, i ne smanjuje.

– Danas se sedmodnevna incidencija ponovno malo povećala. Sve se više i više ljudi oboljelih od COVID-a mora liječiti u bolnici. Posebno raste broj pacijenata u dobi između 35 i 59 godina, ističe prof.dr. Lars Schaade s Instituta Robert

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: