Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Njemačka uvodi ženske kvote za uprave poduzeća

Autor: V.K./Hina

06. 01. 2021.   prije 52 minuta

Njemačka vlada prihvatila je zakon koji određuje minimalni broj ženskih članova uprava u većim poduzećima.

Mi smo godinama promatrali stanje i zaključili da se na dobrovoljnoj bazi ne događa ništa, rekla je ministrica obitelji Franziska Giffey nakon sastanka saveznog kabineta.

Novi zakon nalaže da u svim tvrtkama čije upravne odbore čine tri i više osoba, jedan član odbora mora biti ženskog roda. Kod poduzeća u čijoj vlasničkoj strukturi sudjeluje i država, primjerice Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn), jedan ženski član obavezan je i onda kada upravni odbor čine samo dvije osobe.

Ministrica za pitanja obitelji i žena nazvala je prihvaćanje ovog zakona miljokazom koji će dovesti do toga da više žena bude u upravnim odborima.
Novi zakon trenutačno će utjecati na strukture u oko 70 tvrtki upisanih u njemački burzovni indeks DAX, objasnila je.

Prema navodima ministarstva obitelji, u oko 30 tih tvrtki u upravnim odborima nema nijedne žene.

– Žena nema u upravnim odborima iako se pokazalo da su one uspješnije na vodećim pozicijama. To bi se u budućnosti moralo odraziti i na sastav uprava, rekla je ministrica Giffey.

Prema procjenama stručnjaka, novi zakon, zbog toga što se odnosi na manji broj tvrtki, neće na početku donijeti revolucionarne promjene u kulturi upravljanja njemačkim poduzećima koja su tradicionalno orijentirana muški.

– Zakon bi ipak mogao odaslati važne impulse u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: