Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nogomet, ja volim: Kakav je DNK hrvatskih navijača?

 – Nogomet je jedini sport gdje vam se može dogoditi da ne vidite ništa, rekao je psiholog, novinar i književnik Damir Pilić.

Glumac Hrvoje Kečkeš rekao je kako su navodno i Miroslava Krležu vodili na utakmicu Dinama, koja je bila katastrofalna. Tada je Krleža rekao da ne želi više ići na utakmice.

– Zato je nogomet najpopularniji sport, zato što se rijetko događaju zadovoljstva, dodao je Pilić.

Nogometni uspjesi i neuspjesi svake dvije godine ujedinjuju naciju. Sve ostalo vrijeme nas razjedinjuju. Je li hrvatska nogometna vrsta svetinja ultrasima, istinskim navijačima klubova, kao što su to njihovi lokalni miljenici?

Za nekoga poput novinarke HRT-a Martine Validžić koja voli nogomet jer voli i sport, stadionsku atmosferu, zborno pjevanje i uzavrelu strast, jedno drugo ne isključuje. Rođena je Zagrepčanka, otac joj je Dalmatinac, pa simpatizira podjednako i Dinamo i Hajduk. Marina voli i ludilo kad reprezentacija napuni gol. Je li ona u zemlji rijetkih nogometnih ignoranata endemska vrsta ili se jednostavno čovjek mora odlučiti- sjever ili jug pa tek onda Hrvatska? 

– To je iz školskih dana, mi smo ipak ona generacija, bez obzira kaj smo trenirali, svi igrali nogomet, rekao je violončelist orkestra Opere HNK Adam Chelfi.

– Ja sam nažalost morao vježbati, ne uvijek svojom voljom, dok su oni igrali pa je tu jedna dodatna strast, naglasio je violončelist Zagrebačkih solista i Zagrebačke filharmonije Jasen Chelfi.

– Svjestan sam da je za veliku većinu ljudi to samo 22 čovjeka koji ganjaju nekakvu loptu, ali kad dođeš sa sedam godina prvi put na utakmicu, a ta utakmica je zadnje kolo jugoslavenske lige gdje Dinamo poslije toga postaje prvak države, onda cijeli život pokušavaš povratiti taj osjećaj. Nije mi još uspjelo do kraja, ali kao da sam u vječnoj potrazi za prvom utakmicom, kazao je Kečkeš.

– ’74 sam imao pet godina, Hajduk je tad bio prvak Jugoslavije,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: