Ponedjeljak, 23 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nova snimka Hrvata koji se borio u Ukrajini, evo što kažu stručnjaci

I dalje je neizvjesna sudbina hrvatskog državljanina koji se borio na strani ukrajinske vojske, a zarobljen je u pokušaju proboja iz opkoljenog Mariupolja. Proruski separatisti iz regije Doneck, u čijim je rukama, objavili su još jednu snimku, na kojoj zarobljeni Hrvat govori. Istodobno, na njegovu oslobađanju radi tiha diplomacija.

Separatističke vlasti samoproglašene Narodne Republike Doneck objavile su novu snimku zarobljenog 40-godišnjeg Zagrepčanina. On se kao pripadnik regularne ukrajinske vojske borio u opkoljenom Mariupolju.

– U Mariupolju sam bio do 11. travnja. Kad su nas napustili zapovjednici, moj nadređeni okupio je ljude i krenuli smo u proboj pješice prema Zaporiškoj oblasti. Zarobljeni smo 24. travnja, njegova je poruka.

Vojna formacija u kojoj je bio zarobljeni Hrvat kretala se gotovo dva tjedna teritorijem koji nadziru Rusi. Zarobljeni su, kako neslužbeno doznajemo, samo 14 kilometara od slobodnog ukrajinskog teritorija. Hrvatski ministar unutarnjih poslova poručuje – činimo sve što možemo.

– S obzirom na sve okolnosti ja ne mogu u ovom trenutku predvidjeti u kojem trenutku bi tu mogli očekivati neki napredak, poručio je ministar Davor Božinović.

Analitičari sve pozorno prate i upozoravaju

– Ako je zarobljen kao stranac pripadnik ukrajinske vojske, kako Rusi kažu ‘plaćenik’ – onda je njegov život sigurno ugorožen i ova njegova izjava nije mjerodavna. Ona je dana sigurno pod pritiskom, pod prijetnjama, smatra Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Naš ratni veteran general Slavko Barić, koji je još od Domovinskog rata dobro upućen u problematiku, poručuje kako se sad može očekivati da će Rusi suditi zarobljeniku po posebnom zakonu. Nada se da neće biti najstrože kažnjen.

No i u takvim okolnostima, smatra general Barić, zarobljenika je moguće osloboditi putem razmjene. Rusija i Ukrajina već su to provodile, a iako su Hrvatska i Rusija zahladile odnose, sve veze nisu pokidane.

Privatne veze za ubrzanje izručenja?

– Pa čak se to radi i putem

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: