Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nova varijanta koronavirusa u sve više zemalja

Nakon što je prije nekoliko dana otkrivena u Južnoafričkoj Republici, nova varijanta koronavirusa pojavljuje se u sve više zemalja diljem svijeta. Budući da je riječ o varijanti koja je zaraznija i brže se širi, uvode se nove, strože mjere. Omikron ima 32 mutacije na šiljastom proteinu koji posreduje pri ulasku u stanicu. Od toga se čak deset mutacija nalazi na tijelu proteina kojim se on veže za stanični receptor. Diljem svijeta ubrzano se provode laboratorijska istraživanja.

Nizozemska danas potvrđuje dosad najveći broj zaraženih južnoafričkom varijantom u Europi. 

Hugo de Jonge, nizozemski ministar zdravstva, rekao je da trenutačno, od 61 zaraženog putnika koji je u petak stigao iz Južnoafričke Republike, 13 ima omikron-varijantu.  

Olivier Veran, francuski ministar zdravstva, kaže da je pitanje sati kada će ova varijanta biti otkrivena u Francuskoj. 

Omikron-varijanta koronavirusa već kruži Belgijom, potvrđena je u Italiji, Njemačkoj.

Mnoge zemlje diljem svijeta uvode nova ograničenja kako bi pokušale spriječiti širenje zaraze. 

– Zahtijevamo da se svi, bez obzira na to odakle iz inozemstva dolaze, samoizoliraju dok ne dobiju negativan rezultat PCR testa. Svatko tko je bio u bliskom kontaktu s osobom za koju se sumnja da je zaražena novom varijantom, mora u samoizolaciju na 10 dana, rekao je Sajid Javid, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva.

U nametanju strogih mjera za putnike iz inozemstva Izrael je otišao najdalje pa u ponoć na 14 dana zatvara granicu za sve strance. U zemlji je potvrđen jedan slučaj zaraze omikron-varijantom. 

Naftali Bennett, predsjednik vlade Države Izrael, ustvrdio je da se mjere na granicama moraju pooštriti kako bi unutar zemlje sve ostalo otvoreno. 

– To nije lak korak, privremen je i nužan, rekao je.

Nova varijanta uvelike se razlikuje od originalnog koronavirusa otkrivenog u Wuhanu. S obzirom na relativno kratko vrijeme otkako se pojavila, još nije posve jasno koliku opasnost predstavlja. 

– Prerano je donositi zaključke koliko je varijanta štetna i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: