Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

NOVA ZVIJEZDA DVIJU DOMAĆIH SERIJA ‘Oba lika su voljeni, usamljeni, pa i ostavljeni. Privatno ljubim kolegicu i mogu reći da za nas ljeto još traje’

Glumac Frano Mašković, glavno lice filma “Osmi povjerenik”, nedavno je izjavio da se na audicijama, kad dođe do užeg kruga, uglavnom za istu ulogu natječe s Igorom Kovačem i Goranom Bogdanom.

– Frano i Goran odlični su glumci, uvjeren sam da bismo u istom projektu, u zajedničkim scenama, mogli zaigrati zanimljive uloge – kaže glumac Dramskog kazališta Gavella, najmlađi u spomenutoj trojki Igor Kovač.

Zagreb, 271018. Trg Francuske republike. Igor Kovac - glumac. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX

 

Trenutačno na televiziji igra u dvije serije. U dramskoj seriji “Novine” na HTV-u tumači Davora Simića, supruga novinarke koju glumi Helena Minić. U RTL-ovoj sapunici “Pogrešan čovjek” je liječnik, nefrolog koji se brine za Zoe, bolesnu kći glavne junakinje Lee. Liječnik se želi približiti Lei (Ivana Roščić), no u tome je profesionalan, etičan i ne navaljuje. Ovdje je riječ o prvim većim angažmanima glumca u televizijskim serijalima…

– Likovi Davor Simić i dr. David Mišetić karakterno imaju neke dodirne točke, međutim, razlikuju se po okolini koja ih određuje. Obojica su voljeni, usamljeni pa i ostavljeni. Pronalaze odnose kroz koje se ostvaruju kao obiteljski muškarci. Prvi kuhar, a drugi liječnik, dakle obojica s noževima u ruci, a opet mekog srca. Za lik Davora Simića nisam siguran kako će se razvijati. Sve ovisi o tome hoće li lik ući u treću sezonu serije. Što se tiče dr. Davida Mišetića, on je čovjek suptilnijeg izraza, prikrivenih emocija i nenametljiva djelovanja – govori glumac.

Zagreb, 271018. Trg Francuske republike. Igor Kovac - glumac. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIC

 

Begovićeva Giga Barićeva iz istoimenog romana imala je sedam prosaca, a Igor Kovač kao da uglavnom igra uloge slične Giginu proscu Miki koji je odvjetnik, solidan, poželjan, lojalan….

– Pa da, sad je vrijeme da prosim hahahaha. Da, točno, Mišetić je nešto poput Begovićeva junaka, ali u ovoj priči ipak iskazuje ljubomoru prema suparniku – uspoređuje.

Vrata za svijet

“Novine” su važan projekt, serija koja se prodaje u cijelom svijetu, koja ima američki remake, koja je na Netflixu. Nada li se novim prilikama na tržištu zahvaljujući sudjelovanju u Matanićevu projektu?

– Silno sam ponosan što i mi imamo ‘konja za utrku’. Sjećam se prve uloge koju sam ostvario u suradnji s Drugim planom u seriji ‘Mamutica’. Nakon što su se prikazale prve epizode ‘Mamutice’, otvorila su mi se mnoga vrata filmskog svijeta. Možda tako bude i s ‘Novinama’. Želim ‘Novinama’ uspješnu treću sezonu – poručuje glumac kojeg smo u matičnom kazalištu Gavella posljednji put gledali u koprodukciji sa šibenskim HNK u predstavi “Kako je počeo rat na mom otoku”. Uloga je to koju u filmu uspješno igra Goran Navojec još kao mladi glumac.

– Ne znam je li  Navojec bio  na predstavi, ako nije, pozivam ga . Poslije predstave imat ćemo o čemu raspravljati – drago bi mu bilo vidjeti kolegu.

Zagreb, 271018. Trg Francuske republike. Igor Kovac - glumac. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX

 

Katolički film

Snimio je i novi film, “Glas” Ognjena Sviličića. Kako je redatelj dosad objašnjavao, u filmu je riječ o tome da dječak dolazi u katolički dom za nezbrinutu djecu i odbija se moliti Bogu jer je bijesan na cijeli svijet. Što ga više na to prisiljavaju, on je sve buntovniji. Međutim, u toj borbi učini mu se da mu Bog ipak pomaže i dječak se počinje nadati….

– U filmu ‘Glas’ glumim lika koji okuplja mlade ljude u vjeri, bivši sam nogometni navijač koji se zbog problema u životu preobratio, prosvijetlio, shvatio stvari. Ovakve su teme svima zanimljive, ne samo meni, jer traganje za istinom i svrhom dug je put koji treba izdržati – razmišlja Kovač, rođen 1983. u Bapskoj pokraj Vukovara. Kad je buknuo rat bio je izbjeglica u Njemačkoj, proživio je šok adaptacije, a 1996. vratio se u Osijek jer mu je rodna kuća bila zapaljena. Dosad je javno znao isticati kako su ga rat i izbjeglički dani naučili skromnosti i da je nakon svega najsretniji kad se vrati kući očevim lipicancima.

– Sva ta događanja oko rata nešto su čega se ne prisjećam rado. U životu se mora dogoditi patnja da bi se moglo razumjeti ono dobro i tako u krug. Disciplina duha vjerojatno je najteži put, bez odricanja i prihvaćanja ne može se spoznati nešto više od samog opipljivog, materijalnog. Zato sam spomenuo skromnost, zaista je malo potrebno da bismo živjeli – reći će.

Zagreb, 271018. Trg Francuske republike. Igor Kovac - glumac. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX

 

Stvaranje Tina

Primjer skromnosti o kojoj govori je i karijera koju postupno gradi, bez preuzetnih i nerealnih ambicija. Bilježi 26 uloga na filmu i televiziji, više od 30 uloga u teatru; prije Gavelle bio je član HNK Ivana pl. Zajca. Bio je na malom i velikom ekranu Rato Tvrdić, Tin Ujević, Pero Kvesić... Što je s velikim ulogama u teatru?

Zagreb, 271018. Trg Francuske republike. Igor Kovac - glumac. Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Tomislav Kristo / CROPIX

 

– Velike će se uloge u teatru tek dogoditi. Znam što se danas dobro prodaje u teatru, ali mene to ne uzbuđuje – govori glumac koji  je odigrao Tina Ujevića u dokumentarno-igranoj TV seriji o pjesniku. Boemski svijet, Tinova poezija, melankolija, gdje je tu osobno?

– Htio sam graditi ulogu Tina Ujevića izvanjskom tjelesnom metodom, proučavati gestu, hod, govor, skidanje šešira, dakle sve, ali onda sam doznao da postoji vrlo malo arhivskih snimki o Tinu. Morao sam se osloniti na njegova djela i zapise o njegovu bogatom boemskom i političkom životu. Kad me pitate za melankoliju, mogao bih je pronaći i kod sebe, no ne i njegov politički angažman kojem se divim. Ne želim se, niti smijem uspoređivati s genijem. A poeziju ću početi čitati kad me napusti racio po stare dane, kad mi se duša oslobodi svjetovnog – promišlja. Trenutačno je u ljubavi s kolegicom Gloriom Dubelj, koja  igra u “Novinama” Tomaševićevu ljubavnicu.

– O Gloriji mogu reći samo ovo: kod nas ljeto još traje i nećemo pomaknuti sat unatrag – nasmijao se.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: