Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Novac gubi vrijednost, ulaganje u zlato i dukate ruši rekorde

Hrvatska je suočena sa najvećom inflacijom u posljednjih 14 godina. Novac sve više gubi vrijednost pa je i štednja građana koji u bankama drže nemalih 246 milijardi kuna sve manje isplativa. Dio klijenata podiže ušteđevinu i ulaže u sigurnije i isplativije oblike ulaganja, prvenstveno u nekretnine, manje u dionice i fondove. No, rekordan je rast ulaganja u investicijsko zlato pa čak i virtualne valute.

U vrijeme neviđene inflacije i rastućih cijena hrane, goriva i energenata, građani teže žive i manje štede. Oni rijetki višak ušteđevine ulažu kako bi zaštitili imovinu. “Nemam u što ulagati ali mislim u nekretnine”, “Što god imam viška ja investiram, bavim se turizmom”, neki su od odgovora građana.

Hrvatima su prvi izbor – nekretnine

Nekretnine su Hrvatima prvi izbor u sigurnom i isplativom ulaganju. Nažalost, premalo se gradi, a potražnja za kvalitetnim stanovima i apartmanima je golema.

– Ulaganja u nekretnine su jako popularna investicijska klasa u Hrvatskoj ali treba reći da postoji alternativa na tržištu kapitala. Nekretnine su dosta nelikvidne i ako vam brzo treba dodatni izvor kapitala – nekretninu nećete moći odmah prodati. U kratkom periodu ćete zato moći brzo prodati dionice i ETF-ove i dobiti svoj novac natrag, kaže voditelj trgovanja Intercapital Filip Majić.

Rekordna ulaganja u investicijsko zlato

Najatraktivnije su dionice profitabilnih tvrtki koje dijele dividende, posebice iz sektora turizma i energetike. No zanimljivo, rekorde u prodaji bilježi investicijsko zlato. U prva četiri mjeseca prodaja zlatnih poluga i dukata već je nadmašila cijelu prošlu godinu.

Objektivno, na štednji se gubi novac, sve više građana to shvaća i dio novca ulaže u zlato. Najviše se kupuju male poluge od 1 unce do100 grama. Posebice su zanimljivi dukati Franc Jozef koji oduvijek čuvaju vrijednost, kaže direktor Centra zlata Josip Kokanović.

Sve popularnije i kriptovalute

Financijski pismeniji građani podupiru i kriptovalute. Na našem tržištu njima se može trgovati, ali i

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: