Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nove mjere za suzbijanje širenja omikrona; Kritično u splitskoj bolnici

Četvrti se pandemijski val pretočio u peti. Omikron je na djelu – raste broj novozaraženih. Strahuje se od novog jačeg pritiska na zdravstveni sustav. Na blagdan je 43% testiranih pozitivno, njih malo više od 3.900. U bolnicama je gotovo 1.900 pacijenata. Na respiratoru 245. Preminula je 41 osoba. Dodatno se postrožuju epidemiološke mjere.

Uz nisku stopu procijepljenosti bukti zaraza u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Više od 50% testiranih županiji zaraženo je koronavirusom. Tamošnji KBC, najopterećenija bolnica u Hrvatskoj, pod sve je većim pritiskom. Neizbježno je širenje COVID kapaciteta.

Ravnatelj splitske bolnice, profesor Julije Meštrović, rekao je u Dnevniku da su svi koji su bili na novogodišnjim druženjima još uvijek mogu oboljeti. 

– Moramo biti pripravni na nove pacijente, rekao je.

Na respiratoru je jutros u KBC-u Split bilo 47, a večeras 48 osoba.

Meštrović je objasnio da se u bolnicu primaju samo bolesnici kojima je potrebno bolničko liječenje.

– Od svih hospitaliziranih, na respiratoru ih je 1/4, a ostali primaju kisik, rekao je i naglasio da se ne prima nitko kome nije potrebno bolničko liječenje. 

– Nakon dvije godine borbe s pandemijom medicinsko osoblje radi na isti način. Nigdje nećete naći osoblje koje radi s toliko entuzijazma i požrtvovnosti kao u našem COVID centru. To bi bila lekcija za sve nas, vidjeti te mlade ljude, sestre, tehničare, doktore, kako sjajno rade. Ali imamo premalo osoblja. Obratio sam se Ministarstvu zdravstva i dobili smo ispomoć od 18 medicinskih sestara i tehničara – 10 iz Splita, osam iz ostalih gradova. Nastojat ćemo im pružiti najbolje mogućnosti za rad, rekao je.

Na pitanje koliko su u ovakvoj situaciji uskraćeni ostali pacijenti odgovorio je da su operacijski programi smanjivani onoliko koliko je bilo najnužnije moguće, a nastojali su raditi koliko je bilo raspoloživog osoblja.

– Program nikada nije bio ukinut do kraja. Morat ćemo reducirati elektivni operacijski program, moramo opskrbiti

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: