Petak, 17 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nove preporuke: karantena skraćena na 7 dana svim bliskim kontaktima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio revidirane preporuke za postupanje s oboljelima od COVID-a i njihovim bliskim kontaktima te prekidu izolacije i karantene.

Karantena je tako skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima, a ne samo osobama koje su cijepljene i preboljele COVID-19.

Omogućen je prekid izolacije za asimptomatske zaražene osobe nakon najmanje pet dana ako su najranije peti dan negativne u brzom antigenskom testu (BAT), kao i za bolesnike s blagom i umjerenom kliničkom slikom nakon najmanje pet dana, ako su najranije peti dan negativni u brzom antigenskom testu te bez povišene temperature najmanje 24 sata i značajno ublaženim simptomima. Bez BAT testiranja, izolacija traje deset dana za osobe koje nisu cijepljene i nisu ranije preboljele COVID-19, a za cijepljene i koji su preboljeli COVID-19 traje sedam dana bez testiranja.

Za prekid izolacije bez testiranja bolesnik mora biti afebrilan najmanje 24 sata – ranije je bilo najmanje tri dana.

Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni u trajanju od sedam dana nakon što bolesnik ispuni kriterije za završetak izolacije.

Cijeli dokument s preporukama možete pročitati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: