Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Nove varijante virusa i nepoznanice u vezi s cjepivom

O dostupnosti i učinkovitosti cjepiva raspravlja se u cijelome svijetu. Vijest da je jedno manje kliničko ispitivanje pokazalo da je učinkovitost AstraZenecina cjepiva znatno smanjena protiv blagog oblika južnoafričkog soja virusa izazvala je niz reakcija u zemljama Europske unije, koje su naručile velike količine upravo tog, tzv. oxfordskog cjepiva. Istodobno, iz Pfizera i BioNTecha objavili su da njihovo cjepivo, prema najnovijoj studiji, djeluje i protiv tog i britanskog soja koronavirusa.

U siromašnoj Južnoj Africi, najteže pogođenoj zemlji na Crnom kontinentu, u AstraZenecino cjepivo polagali su velike nade jer je jeftino i jednostavno za transport i skladištenje. Prve doze trebali su primiti tamošnji zdravstveni radnici. Što sada napraviti s milijun doza tzv. oxfordskog cjepiva uvezenog iz Indije, vlastima u Pretoriji reći će znanstvenici. Najkasnije za nekoliko tjedana u toj zemlji trebalo bi početi cijepljenje Pfizerovim i Johnson & Johnsonovim cjepivom.

Donosimo što kažu tamošnji stanovnici.

– Razočaran sam jer jedino čemu smo se radovali jest sloboda koju će nam dati učinkovito cijepljenje, rekao je Mabutho Dube, stanovnik Soweta.

– Vlada je preuranjeno kupila cjepivo, prije nego što je testirano. Sada se pitamo je li novac koji je potrošen na cjepivo uvezeno iz Indije bačen u vjetar, smatra James Mshane, stanovnik Soweta.

Južnoafrički soj virusa dosad je potvrđen u 41 zemlji. U Velikoj Britaniji nije zabilježeno ni 150 slučajeva.

– Cjepiva koja trenutačno primjenjujemo učinkovita su u zaustavljanju težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. AstraZenecino cjepivo dokazano smanjuje prijenos virusa za 67 posto. Sva ta cjepiva umnogome koriste našoj zemlji i njezinim stanovnicima u ovoj pandemiji, ona će nam omogućiti izlazak iz ove situacije, rekao je britanski premijer Boris Johson.

Njemačke vlasti poručuju građanima da će cjepivo kojim se žele cijepiti moći birati tek na ljeto. Dotad, savjetuju, prihvatite cijepljenje onime što su proizvođači dosad isporučili.

– Prema trenutačnim spoznajama, sva tri cjepiva koja primjenjujemo u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: