Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Novi dječji design hotel u Novom Vinodolskom

U Novom Vinodolskom krajem ljeta otvoren je hotel Lišanj koji je u rekordnom roku rekonstruiran od temelja do krova te je osmišljen novi brend, sve prema projektu studija ARHIV arhitektura i urbanizam koji vodi arhitekt Pero Vuković. Hotel Lišanj u kategorizaciji sa četiri zvjezdice postao je “family hotel” ili kako se slični turistički objekti popularno nazivaju – “dječji design hotel”.

To je gradski hotel s bogatom povijesti i značenjem za Novi Vinodolski, ali je bio u lošem stanju i nosio kategorizaciju od dvije zvjezdice. Hotel se sastoji od dvije zgrade povezane predvorjem, odnosno povijesnog dijela iz 1894. godine i novijeg iz 1984.

 

NOVO PROČELJE

Investicija tvrtke Hotel Lišanj d.o.o. u obnovu i uređenje iznosila je 10 milijuna eura. Izvedena je rekonstrukcija i adaptacija unutar gabarita, zadržani su samo nosivi zidovi, a sve ostalo je zamijenjeno. Tako je, primjerice, objekt iz 1984. godine dobio novo pročelje, prozore, instalacije, podove, dizala i slično, a povijesna je građevina obnovljena temeljito, ali je izvana ostala ista.

Atraktivan lobi hotela s ležaljkom za bebe i pogledom na Krk. Foto: Tobias Trumpp

Kod  recepcije je dječja igraonica koja je definirana središnjim prostorom oko kojeg su niše različitih veličina i programa za različite uzraste, s velikom gumenom topografijom vanjske terase izbušenom tunelima, kaže P. Vuković

 

Drugi, stariji dio hotela iz 1894. godine koji je obnovljen, izgleda raskošno. Foto: Tobias Trumpp

Foto: Tobias Trumpp

Mališanima je na raspolaganju vrhunski opremljena igraonica

 

Sobe u kojima uživaju djeca i odrasli. Najmlađe dočekuje zasebna kozmetika u kupaonicama.
Foto: Tobias Trumpp

– Otpočetka smo komunicirali s gradskom upravom i lokalnim stanovništvom i pokušali se obzirno odnositi prema kontekstu. Rekonstrukcije su kao arhitektonski zadatak vrlo zanimljive i posebno izazovne. Djelomično su ograničavajuće, ali istodobno otvaraju puno novih mogućnosti unutar zadanih okvira – kaže Pero Vuković koji ističe da je taj projekt za studio ARHIV vodila arhitektica Iva Pauzar.

Od projektiranja do trenutka u kojem je hotel primio prve goste prošlo je manje od godinu. Hotel Lišanj danas ima 168 soba, 124 u novijem dijelu gdje je 110 soba i 14 apartmana, a preostale 42 sobe i dva predsjednička apartmana u povijesnoj zgradi.

Jedna od atrakcija su mini igrališta sa spravama, set didaktičkih igračaka i čajna kuhnja, koji su na svakom katu hotela. Foto: Tobias Trumpp

Hotel je ponajprije namijenjen djeci, sve im je podređeno. Na svakom katu uz dizala je mala čajna kuhinja uz koju je set velikih didaktičkih igračaka za djecu, svi javni prostori imaju opremu za djecu, od prematalica i krevetića za najmlađe do igračaka, ljuljački… Sobe su opremljene bojankama, magnetnim igračkama, kozmetikom u toaletu posebno za djecu, posebno za odrasle, prostorom za igru.

Vrlo su atraktivni prostrano predvorje hotela i velika igraonica, koji su smješteni jedan do drugog. Goste nakon ulaza dočekuje dječja recepcija i klasična za odrasle, sve je u dizajnerskom potpisu studija ARHIV. Recepcija i predvorje spajaju dječji i odrasli svijet i pritom otvaraju pogled na nenaseljeni dio otoka Krka te čine cjelinu koja je isprepletena dječjim igraonicama.

Dio igraonice.
Foto: Tobias Trumpp

 

BAZENI

Osim igračkama i brendiranim počivaljkama, recepcija za djecu opremljena je namještajem brendova Muuto i Normann Copenhagen.

– Odmah ispod recepcije je dječja igraonica koja je definirana središnjim prostorom oko kojeg su niše različitih veličina i programa za različite uzraste, s velikom gumenom topografijom vanjske terase izbušenom tunelima. Uz igraonicu je veliki restoran s još većom terasom omeđenom dječjim igračkama u parku, a otoci na kojima se servira i grije hrana i stolovi prilagođeni su svim dječjim uzrastima – opisuje Pero Vuković.

Playstation soba. Foto: Tobias Trumpp

U igraonici su velika play station soba i kinosoba. Hotel Lišanj posebno se potrudio da se mališanima ponudi vrhunska animacija, a moguće je djecu prepustiti voditeljima na brigu.

Nekadašnja velika kongresna dvorana koja ima izravan izlaz u vanjski dio vezan na šetnicu lungomare, postala je višenamjenski prostor. Renoviranom unutarnjem bazenu koji ima grafike od pločica na zidovima dodan je još jedan vanjski, uz koji je veliko sunčalište i beach bar. S tog vanjskog bazena toboganom se spušta u nove bio design bazene za djecu koji su zanimljiva izgleda, u nekoliko boja i neuobičajenog oblika.

Uz lungomare je novi wellness, nalik špilji s pogledom, s još jednim unutarnjim bazenom, saunama, hidromasažnim kadama i beauty salonom.

Grafika parkinga u nekoliko je boja također prilagođena djeci, kao i signalizacija i prostorne grafike u hotelu. Tepisi u hotelu također su posebno dizajnirani kako bi bili privlačni najmlađima.

Iva Pauzar

ŠETNICA

– Investitoru je bilo važno da kreiramo dječji hotel jer više nije dovoljno more i sunce, traži se više sadržaja. Tako je jedna od atrakcija mini igralište sa spravama na svakom katu – dodaje Pero Vuković, kojemu je u realizaciji projekta pomogla i Jadranka Misirača, nadzor.

Hotel otprije ima četiri teniska terena i prekrasnu šetnicu. Ovdje je i velika plaža sa sunčalištem koju investitori planiraju uzeti u koncesiju i obnoviti do sljedeće godine. Hotel će biti otvoren do 7. siječnja 2019., a onda ponovno od Uskrsa.

Obiteljski Hoteli

 

Popularni hoteli za djecu i roditelje

U Hrvatskoj već postoji nekoliko obiteljskih hotela koji su vrlo popularni i među domaćim gostima. Dosad je dizajn dječji hotel bio samo Amarin u Rovinju. Popularni su dječji hoteli i Falkensteiner Hotel Diadora u Zadru te njihovi hoteli Punat i Borik, Family hotel Vespera na Malom Lošinju, Hotel Andrija – Solaris Beach Resort u Šibeniku i drugi.

 

Foto: Iva Pauzar, Tobias Trumpp

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: