Srijeda, 22 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Novi dom bračnog para od 33 kvadrata

Adaptacija starog stana nikada nije jednostavna, osobito ako je riječ o prostoru u kojem živimo. No, ponekad je neophodna i uz dobru pripremu može proći bezbolno. Stan u koji vas danas vodimo nedavno je doživio svoj veliki makeover koji je uključivao novi tlocrt, novu kuhinju i kupaonicu, dovoljno prostora za pohranu i svijetli dekor. Riječ je o stanu veličine 33 četvorna metra u kojem je godinama živio bračni par, ali kako vrijeme radi svoje i ništa ne traje vječno, i njihov je dom vapio za konkretnijom adaptacijom.

Najteži dio šestomjesečnog projekta bio je izrada projektnog zadataka, što je uvijek izazov. Nakon usuglašavanja s dizajnericom interijera Verom Vasilenko formiran je novi prostorni raspored i zadan okvir za uređenje s elementima skandinavskog stila. Baza je bila bijela boja sa suptilnim neutralnim detaljima i pozadinama, prekrasnim drvenim podom koji je unio prirodnost i crvenom bojom za živost.

Stan se sastoji od malog ulaznog hodnika koji vodi u dnevni boravak i spavaću sobu, odvojene kuhinje s balkonom i kupaonice. Veliko ogledalo u hodniku nema samo estetsku ulogu, već i praktičnu funkciju. Osim što vizualno mali hodnik čini većim u njemu je smještena daska za peglanje. Osim toga, hodnik je dizajnerica iskoristila za smještaj velikog PAX ormara iz Ikee, a u dnevnom je boravku oko sofe postavljen drugi potpuno nenametljiv u bijeloj boji. Dnevni je boravak vrlo jednostavno, ali elegantno opremljen smeđim dvosjedom i mobilnim drvenim stolićem, a tepihom je postignuta dodatna toplina.

U novom tlocrtu spavaća soba je mala prostorija s velikim bračnim krevetom, koja prema potrebi može biti odvojena kliznim vratima.

 

Par je želio i radni kutak koji je dizajnerica smjestila u dnevnom boravku nasuprot sofe, a klasična je vrata zamijenila staklenim kliznim vratima, koja ne oduzimaju dragocjeni prostor.

Kuhinja je nova u bijeloj boji i izgleda prozračno. U njoj je smješten stol za blagovanje idealan za dvije osobe, jer ne zauzima puno prostora. Jedini kontrastni detalj je hrastov parket koji je unio toplinu. Kuhinja ima i izlaz na  balkon, koji je zbog južnog položaja bilo potrebno zaštiti od sunca, što je dizajnerica učinila roletama. Što se tiče rasvjete, osim lustera tu je i ugrađena stropna rasvjeta te svjetlosne trake postavljene ispod gornjih ormarića. Radna ploha je akrilna, a pozadina heksagonalna keramika.

 

Nova je kupaonica dobila ugrađenu tuš-kabinu i strojem za pranje rublja.

 

Foto: Olya Shangina

Izvor: vera-vasilenko

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: