Četvrtak, 30 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Novi način odvoza otpada ispit za građane i Čistoću

Novi način odvoza otpada ovih je dana tema broj jedan među Zagrepčanima, posebno onima koji žive u središtu grada. Osim što se u centru spremnici uklanjaju sa svih javnih površina i Čistoća odvozi otpad noću, stanari će se morati naviknuti i na zelene otoke jer će to biti jedina mjesta gdje će moći odlagati papir, plastiku i biootpad.  

U središtu grada miješani otpad odvozit će se šest dana u tjednu. Ostali otpad odlagat će se na zelenim otocima koji su, procjenjuje gradonačelnik, postavljeni na svakih 200 metara.

– Postoji mobilna aplikacija koju svatko može skinuti, postoji i na web stranici. Mogu se vidjeti svi zeleni otoci u centru grada i gdje im je najbliži zeleni otok, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

No Zagrepčanima u moru novina i nije sve tako jasno. Većina starijih ne služi se aplikacijama i nisu vješti u pretraživanju interneta.

S dolaskom listopada pojačat će se kontrole te nakon uhodavanja počinje i kažnjavanje i za stanare i za tvrtke koje se neće pridržavati vremena odlaganja otpada, između 20 i 22 sata. A bilo koja druga vrećica osim ZG plave značit će kaznu od 700 do 1000 kuna, za tvrtke još i više.

– Mi očekujemo da će kazni biti što manje. Naravno one moraju biti kao zakonska osnova za nepropisno postupanje, naglasio je voditelj podružnice Čistoća Davor Vić.

Domaćinstva Hrelića, Jakuševca i Mičevca, zbog blizine odlagališta, dobila su 100 besplatnih vrećica. Posljednjih dana pojavila se vijest da se vrećice prodaju ilegalno pa gradonačelnik upozorava Zagrepčane, posebno one koji su ih dobili besplatno, da ih ne prodaju.  

– Nadam se da te vrećice nisu te koje će se sada naći u prodaji na crno jer ako to bude, onda ćemo revidirati. Onda tih vrećica očito ima previše pa možemo smanjiti taj broj, rekao je Tomašević.

Osim za građane, novi model

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: