Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Novi početak za Uljanik

Nakon višegodišnje agonije u kojoj se nalazilo pulsko brodogradilište, nova tvrtka Uljanik 1856 ugovorila je gradnju svog prvog broda za norveškog naručitelja, namijenjenog ribolovu na sjevernim morima. Iako je riječ o višestruko manjem brodu od onih koje su gradili u prošlosti.

Nakon dvije godine tišine….Uljanikova sirena ponovno radnike poziva na posao.

Počele su pripreme i projektiranje na ribarici dužine 22 metra. Ovo je njezin 3D prikaz. 

– Koji će nam pomoći u obradi tog nacrta i kasnije za proizvodnju i smještaj cijevi i kabelskih staza, govori Saša Španić, glavni projektant.

Zbog gradnje ribarice skupina radnika dodatno se educira.  

– Probat ćemo taj novi postupak zavarivanja jer novi brod će biti od aluminija i onda ćemo to rješavati, rekao je Robert Savić, zavarivač.

Nisu odustali od gradnje velikih brodova.  

– Manji je, ali brod je uvijek brod i nekako smo ocijenili da bi to bio najbolji početak ponovnog rada, istaknuo je Mladen Krvopić, voditelj proizvodnje.

Vrijednost i naručitelj broda poslovna su tajna. No, ugovaranje toga posla u proizvodne je hale vratilo 170 radnika. 

Mnogi su došli iz talijanskih brodogradilišta.

– Kao što sam rekao u zadnjem svom obraćanju nikad zbogom samo doviđenja. To se obistinilo u ovom trenutku, rekao je Deni Širol, radnik.

Pokretanje proizvodnje ne bi bilo moguće bez kredita od 32 i pol milijuna kuna, za koji je Vlada dala državno jamstvo. Nadaju se i novim poslovima i stalnim zaposlenjima.  

– Kako smo krenuli iz nule, iz pepela, oprezni smo. Ne zalijećemo se oko ničega. Tako i prema ugovorima, radnicima i svemu drugome. Planiramo 2 koraka unaprijed, a pazimo se na svakom koraku, naglašava Samir Hadžić, direktor tvrtke Uljanik 1856.

Ribarica bi trebala biti gotova do kraja iduće godine. U pulskom je škveru i nekoliko brodova koji plaćaju vez. Radnici Uljanika nadaju se da će gradnja 526, odnosno brod za prijevoz stoke, koji država na javnoj dražbi

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: