Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Novi rekord: PCR i brzi test otkrili više od 16.000 novozaraženih

Peti val epidemije u punom je zamahu. Imamo novi rekord u broju novozaraženih – više od 16 tisuća slučajeva. Gotovo 10 i pol tisuća otkriveno je PCR testom, a pozitivan je svaki drugi testirani. Na brzim antigenskim testovima pozitivno ih je više od 5 i pol tisuća, a testirano više od 22 tisuće. Blago pada broj pacijenata u bolnicama – trenutačno ih je manje od tisuću 800, od kojih 204 na respiratoru. S COVID-om ili od njega umrlo je 45 osoba. U KBC-u Split preminulo je čak 12 pacijenata, među njima i 33-godišnjakinja.

U samo dva dana 29.566 pozitivnih na koronavirus. Uz grad Zagreb najviše je zaraženih u Splitsko dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u kojoj broje 1223 zaraženih.

– Teško da će bilo tko moći izmaknuti tome, a pogotovo oni ljudi koji nemaju nikakve zaštite, oni su u velikoj opasnosti i zabrinuti smo za taj dio populacije. Ovako visoka transmisija je do sada neviđena u tom djelu, ali prebrodit ćemo, doći ćemo do pika nadamo se u sljedećim tjednima, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Sve je više pozitivnih i na istoku zemlje.

– Na jučerašnji dan 677 osoba, to je do sada najviše od početka pandemije u OBŽ. Ono što ohrabruje je da su unatoč ovim velikim brojkama to blaže kliničke slike koje traju kroz nekoliko dana, rekao je Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva, NZZJZ Osječko-baranjske županije.

Raste i broj zaraženih zdravstvenih djelatnika no ipak kažu rade sve da pacijenti to ne osjete.

– Trenutno u izolacijama imamo 300 djelatnika. Jasno je da je najviše medicinskih sestara jer smo i najbrojniji zdravstveni djelatnici, sestara je negdje oko 140 pozitivno, kazala je Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb.

– Imamo 176 djelatnika koji zbog COVID-a ne rade. Od toga imamo negdje 30-ak liječnika, 60-70 medicinskih

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: