Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

“Novi val epidemije bio bi iznimno težak”

Ovogodišnji turistički brojevi itekako će ovisiti o onima epidemiološkim. Ne želimo zamišljati scenarij u kojem bi sezona završila 15. kolovoza ili prije jer bi on za Hrvatsku bio jako težak, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u Dnevniku HTV-a. Zato se proteklih mjeseci, kazao je, intenzivno pozivalo na cijepljenje.

 – Turizam, ključna gospodarska grana za Hrvatsku, generira toliko važne prihode bez kojih smo u ekonomskim problemima. Želimo učiniti sve da ova sezona bude što je moguće dulja. Imamo primjere poput Malte gdje je procijepljenost oko 80%, koja je pokazala odgovornost. Apeliramo na građane i građanke da učine sve kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje svojih bližnjih,  zdravlje hrvatske ekonomije, kazao je ministar Tomislav Ćorić

Na pitanje može li hrvatsko gospodarstvo izdržati još jedan, četvrti val epidemije, rekao da može, ali jako teško.

– Naš javni dug prošao je u jednom trenutku 90%. Jednu krizu smo uspjeli zauzdati. Posljedice bi bile jako teške, upozorio je.

Govoreći o potporama za očuvanje gospodarstva koje bi se vezale uz one koji su cijepljeni, objasnio je da niti jedno ustavno ili zakonsko pravo time neće biti narušeno. Naglašava da se moraju skrbiti o hrvatskoj ekonomiji i zdravlju ljudi.

– U konačnici, svi mogu kritizirati, ali odgovornost je na Vladi, želimo odvojiti odgovorne od neodgovornih i odgovorne nagraditi, rekao je. 

Dodao je da je Hrvatski zavod za zapošljavanje taj koji komunicira i određuje pravila za potpore za radna mjesta.

– Mi nikoga ni na što nećemo prisiljavati, ali nitko nam ne može objasniti da je u redu da netko svojim necijepljenjem, ako nema medicinski razlog, dovede u pitanje svoje zdravlje, zdravlje ljudi oko sebe i zdravlje hrvatske ekonomije, poručio je.

Rekao je i da će se tražiti način da se svi cijepe, odnosno da “shvate da je to način da se sezona i ekonomski rast

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: