Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Novo istraživanje: Cjepivo protiv gripe djelomično štiti od teških oblika covida?

Analizom 75.000 oboljelih od koronavirusa, utvrđeno je manje ozbiljnijih zdravstvenih problema među cijepljenima protiv gripe. Prema velikom istraživanju, ljudi koji su cijepljeni protiv gripe mogu biti djelomično zaštićeni od nekih teških posljedica koronavirusa i manje su šanse da će završiti kao hitni slučajevi.

Analizom gotovo 75.000 oboljelih od koronavirusa, utvrđeno je značajno smanjenje moždanog udara, duboke venske tromboze i sepse, te manje prijema na hitne odjele i na odjele za intenzivnu njegu među onima koji su se cijepili protiv gripe. Iako prema istraživanjima cjepivo protiv gripe nije smanjilo smrtnost od covida, pokazalo se kako može pružiti određenu zaštitu od koronavirusa na način da jača prirodni imunološki sustav, piše BBC.

Postoji još jedno moguće objašnjenje – pacijenti koji su primili cjepivo protiv gripe možda su bili općenito boljeg zdravstvenog stanja od onih koji nisu primili cjepivo. No, iako su znanstvenici pokušali uzeti u obzir i ovu tezu, to baš i nije vjerojatno.

– Otkrili smo poveznicu koja pokazuje da cijepljenje protiv gripe nudi određenu zaštitu protiv teškog oblika covid-19, rekao je Devinder Singh, autor studije i profesor kliničke kirurgije na Miami Sveučilištu.

Uspiju li daljnja istraživanja potkrijepiti ova saznanja, najviše će koristi imati zemlje koje se do sada nisu mogle natjecati s bogatijim zemljama za covid cjepiva, i u kojima veliki teret kombinacije gripe i koronavirusa prijeti preopterećenju zdravstvenog sustava.

– Važno je naglasiti da apsolutno preporučujemo cjepivo protiv covida-19 i ni na koji način ne sugeriramo da je cjepivo protiv gripe zamjena za njega, izjavio je prof. Singh.

Istraživači su usporedili elektroničke zdravstvene kartone 37.377 pacijenata iz Velike Britanije, SAD-a i još nekoliko zemalja, koji su oboljeli od covida i primili cjepivo protiv gripe, s istim brojem pacijenata oboljelih od covida koji nisu bili cijepljeni protiv gripe. Pacijenti u obje skupinie podudarali su se u dobi, spolu, etničkoj pripadnosti,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: