Nedjelja, 14 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

NOVO OTKRIĆE IZ ISTRAGE O CURENJU POVJERLJIVIH INFORMACIJA Za lažne SMS-ove Zdravko Mamić informatičaru Vargi dao pola milijuna kuna da si kupi kuću!

Franjo Varga, 36-godišnji bivši policijski informatičar iz Belišća, priznao je istražiteljima da je sačinjavao lažne SMS prepiske te da je za to od korisnika svojih usluga dobivao visoke novčane iznose.

Sve ispričao

Svoje usluge naplatio je i Zdravku Mamiću, koji je na temelju sporne SMS prepiske, u kojoj je prijašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan navodno zahtijevao od jednog osječkog suca da protiv Mamića donesu osuđujuću presudu, tražio odgodu prvostupanjske presude na Županijskom sudu u Osijeku. Upravo zato što su njegove krivotvorine korištene u sudskom postupku, Vargu se sada tereti za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Usto ga se tereti da je, iako prvostupanjska presuda nije još ni napisana, pripremao sličnu prepisku između čelnih ljudi DORH-a i jednog od sudaca Vrhovnog suda, koja bi trebala dokazati da se u slučaju Mamić vrši nedopušten pritisak na Vrhovni sud. Navodno je Varga, pored SMS-ova, prodao Mamiću i informacije o osobama povezanima s iscrtavanjem svastike na stadionu na Poljudu, za što je Mamić prethodno javno ponudio pola milijuna kuna nagrade.

Do sada je bilo govora o tome da je Varga za svoje usluge od Mamića dobio iznos od više stotina tisuća kuna. U međuvremenu se, kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, počelo baratati konkretnim iznosima. Prema neslužbenim informacijama, Mamić je Vargi u prvom redu “pomogao” oko kupnje obiteljske kuće u Ulici Matije Gupca u Belišću. Navodno mu je za kupnju, odnosno renoviranje kuće, dao 500.000 kuna. Varga se, kako se može iščitati iz zemljišno-knjižnog izvatka, upustio u kupnju te kuće prije otprilike godinu dana.

Žalba na pritvor

No, kupoprodajni ugovor zaključen je u veljači ove godine, nakon čega se Vargina supruga upisala kao vlasnica kuće. Istražitelji raspolažu podacima da je Varga od Mamića i s njim povezanih osoba dobivao i dodatne nagrade. Tako se spominje novi jacuzzi koji je Varga nedavno ugradio u kući te ga je upravo htio isprobati kada ga je policija, nakon što su “pukle” tajne mjere, došla privesti u četvrtak 20. rujna u večernjim satima.

Uz ime donedavnog prvog čovjeka Dinama veže se i nabavka jednog od ukupno 20 prijenosnih računala zaplijenjenih kod Varge. Cijena tog laptopa bila je veća od 20.000 kuna.

Iz izvora bliskih istrazi moglo se čuti da su istražitelji utvrdili da ni većinu drugih zaplijenjenih računala nije kupio osobno Franjo Varga, nego da su ih izvorno nabavile neke pravne osobe. Međutim, tek treba razjasniti pod kojim okolnostima je ta računalna oprema završila kod Varge, je li ih dobio, otkupio ili ih je stekao na neki treći način.

U međuvremenu je, kao što je poznato, uhićen i pritvoren Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, pod optužbom da je spomenutog četvrtka navečer nazvao Vargu i upozorio ga da je pod kriminalističkim istraživanjem.

Curićev branitelj, odvjetnik Krešimir Vilajtović, jučer je u izjavi za medije kazao kako je podnio žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora svome klijentu. Pritom je naglasio kako smatra da ono što se stavlja na teret Curiću, ali i Franji Vargi, uopće nije kazneno djelo.

Popis svjedoka

– To je interesantno pravno pitanje za koje moram reći da sam ga dobro elaborirao u žalbi, pa bih ostavio prvo sudu da to pročita pa da vidimo. Jedan od uvjeta za određivanje pritvora je tzv. opći uvjet, odnosno da postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje da je čovjek sumnjiv za određeno kazneno djelo, a da bi to postojalo, trebaju biti ispunjeni elementi tog kaznenog djela. U žalbi tvrdim da tome nije tako, da je totalno promašena pravna kvalifikacija kaznenog djela – izjavio je odvjetnik Vilajtović.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da je Curića zadnji put vidio u četvrtak, a da uvid u spis još nije izvršio.

Na pitanje je li Milijan Brkić na popisu svjedoka, Vilajtović je kazao da ne može odgovoriti jer se radi o tajnom dijelu postupka.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: