Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Novogodišnje proslave u svijetu uz epidemiološke mjere

Sretnu, mirnu i zdravu novu godinu želi cijeli svijet koji se za doček priprema pod strogim epidemiološkim mjerama. Neke države, poput Novog Zelanda, iz opreza zbog pandemije u novu su godinu ušle bez uobičajenog spektakularnog vatrometa, dok Australija na njemu nije štedjela.

Daleki istok zakoračio je u 2022. U Australiji šest tona pirotehnike utrošeno je za spektakularan vatromet, koji je i ove godine obasjao nebo iznad luke u Sydneyju. U novozelandskoj prijestolnici Aucklandu svjetlosni show na gradskim znamenitostima Sky Toweru i Harbour Bridgeu.

– Nakon godine koja je za nama bit ću kratka. Sretna vam nova godina i odmorite se zajedno s obitelji i prijateljima, svi vi to zaslužujete, kazala je Jacinda Ardern, novozelandska premijerka. 

Novu godinu dočekali su i u Japanu i Kini

– Samo zajedništvom, solidarnošću i suradnjom zemlje diljem svijeta mogu ispisati novo poglavlje u izgradnji društva za budućnost, kazao je Xi Jinping, kineski predsjednik. 

No zbog pandemije od Seula do San Francisca i diljem Europe, mnoge su novogodišnje proslave otkazane ili skraćene.

Doček na Brandenburškim vratima u Berlinu ove će se godine moći pratiti samo putem TV prijenosa, jer okupljanja više od 10 ljudi u Njemačkoj su zabranjena. 

– Dragi sugrađani, opraštamo se od godine koja je donijela brojne promjene. Jedna od njih je da vam se ja obraćam na Staru godinu kao kancelar. Od sutra Njemačka preuzima predsjedanje skupinom gospodarski snažnih, demokratskih država G7, izjavio je Olaf Scholz, njemački kancelar. 

U Parizu otkazan je vatromet i tradicionalna proslava na Elizejskim poljanama.

Big Ben će zvonjavom u Londonu označiti ulazak u 2022., prvi put u više od tri godine bez građevinske skele. No masovni doček na Trafalgar Squareu otkazan je, kao i vatromet kod panoramskog kotača London eye. Broj novozaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji blizu je 200 tisuća u jednom danu pa premijer u novogodišnjoj poruci poziva sugrađane na odgovornost. 

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: