Srijeda, 26 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Obnovljen Big Ben oglasit će se za Novu godinu i za Brexit

Autor: M.M./Hina

20. 12. 2020.   prije 1 sat

Big Ben, kako popularno zovu veliko zvono u Elizabetinu tornju britanskog parlamenta koji je trenutačno u obnovi, oglasit će se u prigodi Nove godine, kada će obilježiti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

➡️ Britanija i EU nastavili pregovore dok se rok približava
➡️ Sve manje vremena za dogovor EU-a s Londonom  

Dana 31. prosinca navečer zvono će u ponoć otkucati uobičajenih 12 udaraca, ali i u 23 sata po londonskom vremenu (ponoć po srednjoeuropskom) radi provjere mehanizma, kada se ujedno završava prijelazno razdoblje nakon Brexita koji se dogodio 31. siječnja, priopćile su službe britanskog parlamenta.

Velika Britanija je tijekom tog razdoblja nastavila primjenjivati europska pravila dok je istodobno pregovarala o svojim budućim trgovinskim vezama s EU-om. Pregovori još nisu završeni nekoliko dana prije predviđenog roka.

Elizabetin toranj, završen 1859., usred je obnove koja je počela 2017. pa Britanci ne čuju zvonjavu Big Bena osim u rijetkim prilikama, kakva je zadnji put bila 11. studenog kada je obilježio završetak Prvog svjetskog rata 1918.

Unatoč  upornim nastojanjima pristaša Brexita, Big Ben je 31. siječnja ostao šutjeti kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Europsku uniju.

Parlamentarne službe su priopćile da će glasovito zvono teško 13,7 tona u ponoć otkucati 12 puta kako bi

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: