Utorak, 26 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

OBRAT U SINGAPURU, ZA KOJI SE GOVORILO DA IMA NAJBOLJU METODU OBRAČUNA S KORONOM Naziru se pukotine u njihovom sustavu

Mala jugoistočna azijska zemlja bila je jedna od najgore pogođenih kad se koronavirus u siječnju počeo širiti iz Kine, piše Reuters. No, strog nadzor i zatvaranje pomogli su im obuzdati plimu, a njihove metode pohvalila je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Kako se virus proširio po novim žarištima u Europi i SAD-u, zarazivši više od milijun ljudi diljem svijeta, to je trgovačko i turističko središte zatvorilo svoje granice.

Zaštita od virusa u Singapuru je lakša nego na većini drugih mjesta. Otok od 5,7 milijuna stanovnika moguće je prijeći u sat vremena vožnje, u zemlju se može ući na svega nekoliko mjesta, a zdravstveni je sustav vrlo jak.

Dosad su samo četiri osobe umrle od koronavirusa, no mjere zaštite koje provodi ova država-grad pokazuju znakove naprezanja.

U srijedu je Singapur zabilježio najveći dnevni skok u broju zaraženih: 74 novozaraženih, te ih je sad ukupno 1.000.

Više od 70 posto su slučajevi lokalne transmisije nasuprot uvezenim slučajevima i mnogi su povezani s prijašnjim slučajevima, što je pokazatelj kako se brzo bolest brzo širi u zajednici.

Stručnjaci kažu kako pukotine u obrani Singapura od koronavirusa, pokazuju koliko će teško biti zauzdati zarazu na drugim mjestima.

– Pristup Singapura obuzdavanju epidemije bio je među najboljima na svijetu, kaže Michael Osterholm, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Minnesota. – Njihov primjer pokazuje ostatku svijeta kako je ovaj virus teško pobijediti i obuzdati.

Slučajevi lokalne transmisije u Singapuru su se samo prošli tjedan udvostručili, dok se ukupni broj slučajeva gotovo udeseterostručio u posljednjih mjesec dana.

People wearing face masks as a preventive measure against the spread of the COVID-19 novel coronavirus walk past shops in Chinatown in Singapore on April 1, 2020. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)

AFP

 

– Moramo biti jako oprezni i mudri

Izvor vijesti

Slični postovi: