Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Obrat u slučaju Agrokor: Visoki kazneni sud djelomično ukinuo prvostupanjsko rješenje

Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i suokrivljenika za štetu koncernu od 1,2 milijarde kuna. Sud je donio rješenje kojim je djelomično prihvatio žalbe 11 okrivljenika i djelomično ukinuo prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu, a u ostalom dijelu odbio žalbe okrivljenika.

Visoki kazneni sud (VKS) objavio je da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja. Riječ je o dokumentu koji je izradila poljska podružnica vrtke KPMG, a za koji je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana, s druge strane, tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu jer je na njemu radio i hrvatski ogranak te tvrtke koji je navodno angažirala i kasnija privremena uprava pa sumnjaju u sukob interesa.

VKS ocjenjuje da su u prvostupanjskoj odluci navodi o tome koje su osobe izradile kombinirano vještačenje nejasni i u znatnoj mjeri proturječni. Apelacijski sud je izvijestio da će prvostupanjski sud u ponovljenom odlučivanju otkloniti pogreške na koje je upozoren te da će obrani omogućiti utvrđivanje koje su sve osobe sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja.

Priopćenje Visokog kaznenog suda u cijelosti: 

“Državno odvjetništvo tereti petnaest okrivljenika da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Prema optužnici, od 2006. do 2017. lažno su prikazivali financijske rezultate i bolji položaj trgovačkog društva od stvarnog. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je predsjednik uprave i većinski vlasnik dionica bio jedan od okrivljenika. Okrivljenici se terete da su sastavljali financijske dokumente s neistinitim sadržajem, lažno prikazivali poslovne

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: