Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

OČEKUJE SE MANJI ODAZIV BIRAČA Španjolci počeli izlaziti na prijevremene parlamentarne izbore

Španjolci su u nedjelju ujutro počeli izlaziti na birališta, na četvrtim parlamentarnim izborima u posljednje četiri godine, nakon kojih bi se zemlja mogla ponovno naći u situaciji da niti jedna stranka ne dobije dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Oko 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa pozvano je na birališta nakon što je u travnju na izborima Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza dobila najviše glasova, ali ne dovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon toga nije uspjela postići dogovor o koaliciji s manjom lijevom formacijom Unidas Podemos, niti je dobila podršku za formiranje svoje manjinske vlade.

Na ovim prijevremenim izborima rezultat bi mogao biti sličan onima od prije sedam mjeseci, pokazale su ankete objavljene prošli tjedan.

Na zadnjem predizbornom skupu održanom u petak u Barceloni Sánchez je rekao kako je glasovanje za njegov PSOE jedini način da se prekine politička blokada zemlje.

– Ljudima koji su 28. travnja glasovali za PSOE, a koji se sad premišljaju izaći na izbore ili ne, želimo reći da ćemo sad stvoriti vladu potrebnu Španjolskoj – izjavio je.

Napetosti i nemiri u Kataloniji nastali prošli mjesec, nakon što je Vrhovni sud izrekao osuđujuće presude katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017., dominirali su predizbornom kampanjom.

To je dalo vjetar u leđa desnici koja je zauzela čvršći stav protiveći se pokušaju odcjepljenja te autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske, dok je istovremeno počela kopniti popularnost PSOE-a.

Pablo Casado, vođa konzervativne Narodne stranke, koja bi opet mogla zauzeti drugo mjesto, optužio je Sáncheza za nasilje u Kataloniji i naglasio da je na ovim izborima u igri budućnost Španjolske.

Narodna stranka i PSOE izmjenjuju se na vlasti u Španjolskoj u posljednjih 40 godina, no zbog visoke nezaposlenosti i korupcije, 2015. su na političku scenu iskočile tri nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje. Od tad niti Narodna stranka niti PSOE ne dobivaju dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Španjolska pak nema iskustva u sastavljanju koalicija na nacionalnoj razini što dodatno otežava uspostavljanje vlade.

Prema posljednjim anketama, treće mjesto mogla bi zauzeti desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u parlament, a koja je zagovarala uvođenje izvranrednih mjera u Kataloniji i koja se najžešće protivi ilegalnoj emigraciji u zemlji.

Stranka centra Građani, koja je na prošlim izborima zauzela treće mjesto, mogla bi doživjeti pad.

Niti lijevi blok stranaka s PSOE-om i Unidas Podemosom niti desni blok Narodne stranke, Voxa i Građana neće dobiti potrebnih 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pokazale su ankete.

To bi Španjolsku dovelo u novu političku blokadu.

Analitičari smatraju da bi presudna mogla biti izlaznost. Prije sedam mjeseci na izbore je izašlo 76 posto birača, što je bio najviši odaziv u zadnjih 15 godina. No s obzirom na zamor stanovnika, analitičari očekuje manji odaziv.

Birališta su otvorena u 9 sati, a zatvorit će se u 20 sati.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: