Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

‘OČITO JE DA SUSTAV NE FUNKCIONIRA, A GENERALNA PREVENCIJA NE POSTOJI’ Zašto je došlo do eskalacije brutalnih obračuna u dalmatinskoj metropoli

Paleži automobila, fizički obračuni, pucnjave, ranjavanja i ubojstva usred bijela dana na gradskim ulicama postali su, gotovo se može reći, tmurna svakodnevica koja je unijela veliku dozu nesigurnosti i straha među stanovnike Splita i šireg splitskog područja.

Mladi Filip Zavadlav u subotu je hicima iz automatskog oružja u poslijepodnevnim satima usmrtio tri osobe ispalivši pritom najmanje 36 projektila, od kojih su dva završila u vozilima građana koji su umalo postali kolateralne žrtve njegova navodno osvetničkog pohoda protiv pripadnika splitskog narkomiljea.

Pukom srećom nitko od slučajnih prolaznika nije stradao. To mišljenje dijeli i iskusni kriminalist, bivši službenik MUP-a RH, a sada konzultant za poslovnu i javnu sigurnost Željko Cvrtila.

– Riječ je o osobi koja je očito bila u stresnoj situaciji kada se odlučila na takav postupak, a zasigurno nije vična rukovanju oružjem. Kada takva osoba u rukama ima i koristi automatsko oružje, radi se o posve nekontroliranoj situaciji u kojoj su moguće kolateralne žrtve – kazao je Cvrtila.

Split, 031008 . Privodjenje istraznom sucu na Zupanijskom sudu petorice osumnjicenika za iznudu i prijetnje. Osumnjiceni su: Ljubo Boban, Ivan Basic, Ivan Giljanovic, Stipe Gizdic i Muharem Zogaj. Napomena: imena nije zasad moguce tocno rasporediti osobama na fotografiji. Foto: Nikola Vilic / Cropix

Nikola Vilic / CROPIX

Ljubo Boban, Ivan Bašić, Ivan Giljanović, Stipe Gizdić i Muharem Zogaj

Prema njegovu mišljenju, učestali obračuni na splitskim ulicama, pa i najnovije trostruko ubojstvo, pokazuju da sustav ne funkcionira, da je loša istražno-pravosudna struktura te da nema generalne prevencije.

– Generalna prevencija znači da se počinitelj nekog kaznenog djela pronađe i da se kazni na adekvatan način i u primjerenom roku. Tako se šalje poruka svima. A ne da počinitelji ozbiljnih kaznenih djela prolaze nekažnjeno ili s malim kaznama, da suđenja

Izvor vijesti

Slični postovi: