Srijeda, 25 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Od iduće školske godine dva nova programa građanskog odgoja u Zagrebu

Iduće školske godine zagrebačkim učenicima bit će ponuđena dva nova programa građanskog odgoja i obrazovanja. Jedan, projekt koalicije platforme Možemo i SDP-a, namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Drugi, koji se pod nazivom “Škola u zajednici” već provodi u jednoj riječkoj gimnaziji, ponudit će se i zagrebačkim srednjoškolcima.

Kako zeleni kutak blizu škole pretvoriti u mjesto za druženje – to je pilot-projekt kojim se u sklopu predmeta “Škola i zajednica” bave riječki gimnazijalci.

– Svi zapravo jako volimo taj predmet. Nema knjiga, bilježnica, samo su naše ideje, želje, i onda je, na kraju krajeva, naša volja i zalaganje puno veće nego inače, kaže Saša Prekali, učenica 3. razreda u Prvoj hrvatskoj riječkoj gimnaziji.

– Međupredmetne teme se provode u sklopu redovite nastave i ne provode se sustavno, ovo je drugi pristup, imaju dva sata tjedno i sustavno se i kontinuirano bave nekim problemom, kaže prof. Helena de Karina iz Prve hrvatske riječke gimnazije.

Od jeseni, i zagrebački će srednjoškolci imati priliku sudjelovati u fakultativnom predmetu “Škola i zajednica”. Teme iz 11 područja – od zdravlja do migracija i lažnih vijesti. 

– Ako je problem kojim se bave siromaštvo u gradu Zagrebu, nekoliko sati, na primjer, deset, mogu i moraju provesti u pučkoj kuhinji. Cilj predmeta je da mladi ljudi predlože određena rješenja i da drže odgovornima one koji donose odluke, a to su političari, ističe dr. sc. Boris Jokić, koautor programa Građanskog odgoja i obrazovanja “Škola i zajednica”.

A zagrebačka gradska vlast zadovoljna i uzbuđena – aktivni građani, poručuju, razvijaju se od malih nogu.

– Vjerujem da ćemo u konačnici, kad rezultati ovih obrazovnih programa dođu na svoje, svi živjeti bolje, tolerantnije i solidarnije u ovom društvu i u ovom gradu, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Aktivno građanstvo je temelj svakog razvijenog demokratskog društva, zato je nama građanski odgoj od vrlo

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: