Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

OD SEKSUALNE ROBINJE DO DOBITNICE NOBELOVE NAGRADE ‘Nakon što sam im pokušala pobjeći, uhvatili su me. Mnogi su me tada silovali…’

Nadia Murad, dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, pripadnica iračke skupine Jazidi, aktivistica je za ljudska prava i bivša seksualna robinja ISIS-a u Iraku. Svoje je traumatično iskustvo s ISIS-ovim borcima u Mosulu 2014., otmicu, ropstvo i silovanja, iskoristila kako bi postala zagovornica jazidske manjine u Iraku, ali i u borbi za ženska prava i probleme izbjeglica.

Njezina je borba počela 2014. godine, kada su militanti ISIS-a stigli u njezino selu Kocho u iračkom Kurdistanu. Pogubili su joj majku i šestoricu od devetero braće i polubraće, a mnoge neudane žene iz sela ISIS-ovci su odveli sa sobom kao seksualne ropkinje.

Murad je u jednom ranijem intevrjuu za CNN ispričala o događajima iz kolovoza 2014.: ‘Gotovo 6.500 jazidskih žena i djece je oteto, a oko 5.000 ljudi iz naše zajednice je ubijeno toga dana. Tijekom osam mjeseci su nas razdvajali od naših majki, očeva, braće i sestara. Neki su ubijeni, a neki su nestali’, ispričala je Nadia Murad.

Ona je rođena 1993. godine i bila je učenica srednje škole kada su militanti ISIS-a upali u njezino selo. Željela je postati učiteljica povijesti ili vizažistica, no umjesto toga je njezin život brutalno rastrgan. Kad je uspjela pobjeći u Mosul, jedna joj je muslimanska obitelj pomogla nabaviti lažne islamske dokumente kako bi mogla pobjeći s teritorija ISIS-a.

Ona je i prije osvajanja Nobelove nagrade za mir osvojila nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, nagradu Sakharov, nagradu Clinton Global Citizen Award… Objavila je knjigu memoara pod naslovom ‘The last girl’ (Posljednja djevojka), koja je postala bestseler. 2016., kad je imala 23 godine, postala je UN-ova ambasadorica dobre volje za dostojanstvo preživjelih u trgovanju ljudima. Iste je godine pozvala američki Kongres na agresivniju borbu protiv terorističke skupine Islamska država.

‘Daesh neće odustati od svog oružja ako ih ne prisilimo na to. Jazidi ne mogu čekati’, rekla je.

Godinu dana prije toga obratila se Vijeću sigurnosti UN-a i opisala kako su ju mnogi ISIS-ovi militanti silovali nakon propalog pokušaja bijega. Objasnila je kako je sve to po pravilima ISIS-a zapravo legalno, jer ta pravila propisuju da mogu uzeti pripadnike Jazida kao robove zbog toga što oni ne prakticiraju islam. 

‘Prodavali su djevojke, maloljetnice, jer je ISIS to smatrao dopustivim po njihovim zakonima. Nisu došli napasti samo neke određene ljude, došli su napasti sve Jazide’, ispričala je Nadia Murad za CNN.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: